Osallistuin viikonvaihteessa Raahen Opetustoimen foorumi  -tapahtumaan pitämällä vierailijoille pajaa linux-teemalla. Millainen tapahtuma oli kyseessä ja mitä Raahesta jäi käteen?

Raahen opettajat, opetustoimen väki ja valitut kutsuvieraat kerääntyivät Pattasten koululle 3.-4.9.2010 viettämään Opetustoimen foorumi -tapahtumaa. Tapahtumalla on jo perinteitä ja mitä ilmeisemmin perinteet tulevat jatkumaan myös tulevaisuudessa. Hyvä niin, sillä konsepti vaikuttaa toimivalta.

Itse sain kunnian esitellä vierailijoille Opinsysin kouluille sunnittelemaa linux-ratkaisua. Pingviini -aiheisen pajan tavoitteena oli tarjota opettajille mahdollisuus kokeilla pienimuotoista linux-päätejärjestelmää ja arvioida sen mahdollisuuksia opetuskäytössä.

Vaikka useat opettajat saivatkin pajalla ensikosketuksensa linuxin käyttöön, olivat palautteet jopa odottamattoman positiivisia. Linux-päätteiden nopeus, mahdollisuus hyödyntää vanhoja PC-koneita toimivina työpisteinä sekä henkilökohtaisten käyttäjätunnusten tarjoamat mahdollisuudet, saivat vuolaasti kiitosta.

Pingviinit pikavisiitillä Pattasten koululla

Pingviini-pajan pitämisen lomassa ehdin tutustua mm. uuteen Helmi -oppilashallinto-ohjelman  ja kuunnella oululaisten visioita tulevaisuuden kouluista. Tieto- ja viestintätekniikan ratkaisuja paikalla esittelivät myös Peda.net ja Microsoft.

Tulevina vuosina foorumia ollaan mahdollisesti laajentamassa myös Raahen opetustoimen ulkopuolelle. Jo tänä vuonna ainakin Vihannista oli opettajia mukana. Kenties ensi vuonna myös muista lähiseudun kunnista ja kaupungeista? Varmasti laajemmallekin tapahtumalle olisi Pohjois-Pohjanmaalla tilausta.

Eero Nukari

ps. Raahesta mieleen jäi myös Vanha Raahe eli keskustan kupeessa sijaitseva puutalokaupunginosa. Suosittelen tutustumaan, jos Raaheen suunnalla liikkuu.