Sveitsiläisissäkin kouluissa käytetään Opinsysin järjestelmää, Kumppanimme amXa Consulting palvelee kouluja Baselin suurkaupungin eteläpuolella. Käytössä on sama tuttu järjestelmä kuin Suomessakin.

Puolitoista vuotta sitten aloitti ensimmäisenä Bubendorfin koulu, joka on siitä asti käyttänyt Puavo-hallintajärjestelmäämme ja Opinsys-tietokoneympäristöä. Koulun opettajat ja reilu kolmesataa oppilasta käyttävät työasemia ja kannettavia tietokoneita. Myös järjestelmään kuuluva langaton lähiverkko on käytössä.

amXan Basil Stotz ja rehtori Ueli Nick Bubendorfin koulun alaluokkien rakennuksen edessä kesällä 2014

amXan Basil Stotz ja Bubendorfin rehtori Ueli Nick Bubendorfin koulun alaluokkien rakennuksen edessä kesällä 2014

Bubendorfin rehtori Ueli Nick ja amXan Basil Stotz aloittivat ennakkoluulottomat kokeilut jo ennen meidän mukaan tuloamme. He kokeilivat itsenäisesti Linux-LTSP-järjestelmää. Basil luki sattumalta uutisen suomalaisten koulujen tietoteknisistä ratkaisuista ja avointen järjestelmien käytöstä ja blogikirjoituksemme  kaksi vuotta sitten. Pian olimmekin tiiviisti yhteydessä, kun hän omatoimisesti itsekin kokeili työkalujamme.
Kesällä 2014 vierailin Baselissa ja Bubendorfissa tutustumassa puuhamiehiin. Reissu sattui yhdistymään sujuvasti sukulaisvierailuun, joten perheenikin oli mukana. Jura-vuoriston kylien maisemat ja muutaman päivän tiivis ohjelma jäivät omaan ja lasten mieleen.

Rehtori Ueli Nick eräässä luokassa. Oppilaille on näyttöön integroituja tietokoneita luokan reunoilla, aina käyttövalmiina. Opettajilla on luokissa seisomapöytä perinteisen työpöydän sijasta.

Bubendorfin rehtori Ueli Nick luokassa. Oppilaille on näyttöön integroituja tietokoneita luokan reunoilla aina käyttövalmiina. Opettajilla on luokissa seisomapöytä perinteisen työpöydän sijasta.

Reissun jälkeen Bubendorfin koulun molemmat yksiköt ottivat käyttöön Puavon ja Opinsys-järjestelmän. Nyt oppilaille on luokissa useita heti käyttövalmiita tietokoneita. Lisäksi on kannettavia laitteita ja opettajille omat tietokoneet. Tietokoneluokatkin ovat edelleen käytössä ja tietenkin niissäkin on sama järjestelmä. Laitteiden määrä on vakuuttava, alle kolmea oppilasta kohden on yksi laite. Kuten Suomessakin, on laitemäärä saatu kasvamaan nopeasti hankalasta lähtötilanteesta. Bubendorfissa on enimmäkseen ostettu uusia pieniä laitteita. Vanhoja tietokoneita ovat lähinnä tietokoneluokkien laitteet.

Puavo työkaluna – osaavat voivat tehdä itse

amXan kanssa aloitimme ensimmäisenä Puavon käytön niin, että Opinsys ei enää tee kaikkea ylläpitoa ja tukea. Me tarjoamme välineet ja järjestelmän perusversion. amXa tekee omia hienosäätöjään ja kantonin paikallisten vaatimusten mukaisia lisäyksiä. Toimintatapaa on nyt hiottu pitkän aikaa ja muitakin vastaavia kumppaneita on jo. Vinkki taitaville koulujen IT-ylläpitäjille: ottakaa yhteyttä! Tarjoamme samaa muillekin. Koulu tai kunta voi tehokkaasti hyödyntää kaiken osaamisensa ja innostuksen tekemällä itse mahdollisimman paljon. Opinsysiltä voi sitten ostaa vain ne palvelut, joita omassa talossa ei pystytä tekemään.

Toiminta laajenee

Bubenorfin jälkeen on amXan asiakkaaksi tullut lisää kouluja. Kolmen viikon takaisella Baselin vierailulla Veli-Matin kanssa osallistuimmekin uusimpaan järjestelmän käynnistykseen. Lisäksi uusia kouluja on neuvotteluissa koko ajan ja samat asiat pyörivät Sveitsissäkin ihmisten puheissa: Voiko tämä olla näin edullista? Voiko homma pelata näin hyvin?

Moni uskoo kehittämismahdollisuuksiin ja ottaa sielläkin askeleita eteenpäin. Opetuksen digitalisoituminen vaikuttaa Sveitsissäkin. Enää yksittäinen laitetyyppi ei ole ainoa oikea. Puhelimet, tabletit, kannettavat tietokoneet ja pienet luokkien pöytätietokoneet ovat kaikki käytössä. Verkkopalveluita, kuten Google GAFEa käytetään, joskaan vielä kaikki eivät ole niitä käyttöön ottaneet. Sitä varten tarvitaan laitteita, toimivia yhteyksiä ja kokonaisuudesta huolehtimista järkevään hintaan.

Kuntia ja kouluja on amXan toiminta-alueella paljon. Suuri osa maaseudun kouluista on hyvin pieniä, vain muutaman kymmenen oppilasta, koska omassa kunnassa ei enempää lapsia ole. Bubendorfin koulu on kantonin keskisuurten joukossa. Basel ja muut suurkaupungit ovat tietenkin hyvin erilaisia ja suuria kouluja löytyy. Ehkäpä niistäkin tulee kerrottavaa vielä…

amXa: www.amxa.ch/puavo/index-en.html

 

Jouni

jounil