Linux-työaseman vuosikustannukset jopa 70% alhaisemmat

Tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa on saatu tarkkoja lukuja keskusteluun siitä, millaiset ovat Linuxin ja Windowsin työpistekohtaiset kustannukset kouluissa. Lappeenrannan koulutoimessa ja Lappeenrannan Lauritsalan koulussa on laskettu kokonaiskustannukset vuotta kohti sekä Windows- että Linux-kouluratkaisuilla.

Lauritsalan koulukeskuksen rehtorin Jaakko Kososen mukaan Lappeenrannan kasvatus- ja opetustoimessa tehtyjen laskelmien mukaan Windows-työasemien hankinnan ja ylläpidon kustannus Lappeenrannan koulutoimessa on hieman alle 400 euroa työasemaa kohti vuodessa.

Lauritsalan koulukeskuksen rehtorin Jaakko Kososen ja Opinsys Oy:n Mikko Soikkelin laskelmien mukaan Linux-ratkaisun työasemakohtainen vuosikustannus on 140 euroa. Tällöin laskelmassa mukana ovat myös vanhat, päätteiksi muutetut PC-laitteet sekä järjestelmän hankinta, uudet päätteet ja palvelimet, järjestelmän pystytys sekä ylläpito. Laitteiston kuoletusajaksi on laskettu kuusi vuotta.

Linux-ratkaisun edullisuutta lisäävät pitkä elinkaari ja mahdollisuus uusioida vanhat, yli viisi vuotta vanhat pc-laitteet osaksi järjestelmää. Esimerkiksi Lauritsalan koulukeskuksen järjestelmään on uusioitu 73 vanhaa mikroa. Myös sähkön kulutus on Linux-ratkaisussa alhainen.

Lauritsalan koulukeskuksen laajenevalla Linux-ratkaisulla 850 käyttäjää

Lauritsalan koulukeskus eli peruskoulu, lukio ja aikuislukio ovat juuri laajentaneet jo vuonna 2006 hankkimaansa Linux-kouluratkaisua. Maaliskuussa valmistuvan koulurakennuksen saneerauksen yhteydessä otetaan käyttöön 78 uutta päätettä, 15 Linux-tehopäätettä sekä info-televisiot sisäiseen viestintään. Silloin Linux-koulujärjestelmällä on yhteensä 850 käyttäjää.

Lauritsalan koulukeskuksen rehtorin Jaakko Kososen mukaan päätteet ovat kovassa käytössä.
-Pääosa käytöstä on niin sanottua peruskäyttöä: toimisto-ohjelmistoja, internet-käyttöä ja kuvankäsittelyä. Jonkin verran käyttöä on häirinnyt thin client-päätteiden viat.
-Nyt on hankittu kolme Smartboard-älytaulua. Päätteiden runsas määrä ja sijoittelu mediateekkiin mahdollistavat niiden hyvän saatavuuden oppitunneille. Tämä on johtanut tieto- ja viestintätekniikan runsaaseen käyttöön opetuksessa, Kosonen sanoo.

Lisätietoja:
Eero Nukari, asiakkuuspäällikkö
Opinsys Oy
p. 050 529 4445