Kesäkoodini aiheena oli piirtää kuvia Veli-Matin koulukonfiguraattoriin. Ensin pyysin tusseja ja paperia projektia varten, mutta joku sattui mainitsemaan piirtopöydästä. Nopean googlailun jälkeen löysin piirtopöytämerkin, joka ilmeisimmin sopi käytettäväksi Ubuntun kanssa. Vähän lisää googlailua ja malliksi valikoitui A4-kokoinen noin 200 euroa maksava Wacom Bamboo Fun Pen & Touch -piirtopöytä. Se tilattiin. Sain kyllä sen lisäksi ison kasan Stabilo-tusseja ja A3-lehtiönkin.

Vaikka piirtopöytä on A4-kokoinen, piirtopinta-ala on vain n. 21 x 13 cm. Tämä kyseinen malli on M-kokoa, mutta niitä löytyy myös S- ja L-kokoisina. Pöydästä löytyy myös 6 ohjelmoitavaa nappia ja mukana tulee tietenkin kynä. Kynä on kevyt normaalin kuulakärkikynän kokoinen kapistus ja sen molemmissa päissä löytyy toiminnallisuutta. Kynän osuessa pöytään, se piirtää, mutta kauempana ollessaan se vain liikuttaa hiirtä. Toisessa päässä kynää on kumi, eli oikean ohjelman kanssa taulun lähellä ollessaan se aktivoi kumityökalun.

Ensimmäinen homma oli saada piirtopöytä toimimaan. Kytkin piirtopöydän koneeseen, jossa minulla on Ubuntu 12.04 Precise Pangolin. Pöytä tunnistui vain USB-laitteena, koska sille ei ollut oletuksena ajureita. Löysin linkin, jossa neuvottiin komento komennolta ajurien asennus. Noudatin ohjeita ja tadah, piirtopöytä tunnistui omalla nimellään ja toimi!

Ensimmäiset piirrokseni tein vektorigrafiikkaohjelmalla Inkscape. Koin piirtämisen hankalana, koska kun käden laski levyn päälle, hiiri liikkui. Toisin sanoen piirtoasento muuttui kamalan huonoksi, jos halusi olla liikuttamatta hiirtä minne sattuu. Jälki oli kuin perushiirellä piirrettyä (kuva luokkahuoneesta). Taas lisää googlailua ja löysin ohjeen piirtopöydän konfiguroimiseen. Tämän avulla sain sormentunnistuksen käännettyä pois päältä ja piirtäminen helpottui. Samassa googletuksessa selvisi, että kyseiselle pöydälle on oma ohjelmakin. Sen nimi on MyPaint ja se löytyy suoraan Ubuntun repositorysta.

MyPaint mullisti piirtämisen. Nyt oli mukana paineen tunnistus ja suuri määrä erilaisia kyniä. Käytössä on myös layerit ym. ym. Niistä kerron enemmän MyPaintia käsittelevässä postauksessa.

Tekstiin on liitetty muutamia esimerkkikuvia siitä, mitä piirtopöydän käyttö mahdollistaa.

Kyläkoulu ja kasvot on piirretty käyttäen charcoal-työkalua.

Työpöytäsetin piirtämiseen käytin kabura-nimistä ”kynää” ja kuvien värittämisessä layereita.

Keijutyttö on piirretty myös layereita hyödyntäen. Kynänä toimi artpen, jonka reunoja pehmensin sponge-työkalulla.

See you!