Kouluilla olevia Opinsys-kannettavia on mahdollista käyttää oppilaiden/opettajien esimerkiksi etäopetuksen tukena, esimerkiksi niiden henkilöiden osalta joilla ei ole kodissaan tietokonetta tai muuta etäopiskeluun sopivaa laitetta käytettävissä. Kannettavien siirtämisessä kotikäyttöön on hyvä huomioida seuraavia seikkoja ja vinkkejä.

Mikäli koulullanne päädytään tarjoamaan koulun yhteiskäytössä olleita koneita kotikäyttöön, on suositeltavaa olla yhteydessä Opinsysin tukipalveluun, jotta mahdolliseen erityistuentarpeeseen osataan varautua. Samalla laitteiden asetukset voidaan tarkastaa.

 

1. Kirjautuminen kannettavalle

Mikäli mahdollista, niin oppilaan kannattaa kirjautua kotikäyttöön tulevalla koneelle koulussa ennen koneen viemistä kotiin. Tämä kannattaa tehdä koneen luovutuksen yhteydessä. Tällöin hänen tunnuksensa tallentuu koneelle ja se on varmasti heti toimintakuntoinen kotona. Mikäli näin ei toimita tulee henkilön liittää kone kotona ensin kirjautumisruudussa internetiin, jonka jälkeen kone voi toimia.
Ohje kotikäytössä kirjautumiseen on täällä https://opinsys.fi/opinsys-kannettavien-kayttaminen-kotona/

 

2. Vieraskirjautuminen

Vieraskirjautuminen kannattaa aktivoida lainattaville koneille käyttöön. Tämä voi helpottaa nopean työskentelyn aloittamista, jos edellämainitussa kohdassa tulee ongelmia kodin verkon / kirjautumisen kanssa.

3. Tukipalvelu, tietoturva ja päivitykset

Koneet toimivat normaalisti myös kotona. Opinsysin tietokoneet pysyvät automaattisesti ajan tasalla myös kotikäytössä ja osaavat päivittyä itsestään. Koulussa aikaisemmin jaetussa käytössä olleisiin koneisiin Opinsysillä mahdollista tarjota etätukea laitteiden ylläpitoyhteyden avulla. Tämä tarkoittaa sitä, että Opinsysin päivystys pystyy auttamaan erilaisten ongelmien ratkaisemisessa etäyhteyden kautta, vaikka tietokone olisikin oppilaan tai opettajan kotona.

On suositeltavaan, että oppilaat / vanhemmat / opettajat ovat suoraan yhteydessä Opinsysin tukipalveluun. Tukipalvelu on maksuton ja siitä kannattaa mainita laitteiden jakamisen yhteydessä.

Opinsysin tukipalvelu on tavoitettavissa puhelimitse numerosta 014 459 1624 (vähintään) arkisin klo 8-16 välisenä aikana.

 

4. Palvelut jotka eivät kotikäytössä ole saavutettavissa

  • Koulujen tulostimet
  • Koulun lähiverkon Verkkokansiot ja yhteiset kansiot. Näiden sijaan kannattaa suosia verkkoympäristöjä kuten Google Classroom, Moodle, Peda.net jne.