Eilen olin avoin koulu –julkistustilaisuudessa Heurekassa. Siellä esiteltiin kouluille tietokonesysteemi, joka täyttää opettajien toiveet ja säästää kasapäin rahaa.

Aika kova lupaus…

Paljon on kyllä tehtävääkin. Se tuli selväksi puheenvuoroista.

Valtaapitävät

Valtaa edusti valtiosihteeri Heljä Misukka. Hän kertoi mitä opetusministeriössä tuumataan:

Tilanne on vaihteleva. Osassa kouluja opettajat osaavat ja haluavat käyttää välineitä. Toisissä tietokoneita ei ole.

Kukaan ei tunne koko tilannetta. Ministeriö on kysellyt OAJ:ltä, joka sekään ei tiedä missä jamassa ollaan.

Toisaalta hän otti esimerkin johtavasta oppilashallinnon tietokoneohjelmasta. Lähes monopoliin päässeeseen tuotteeseen ei opettajakunnassa eikä tietohallinnossa olla tyytyväisiä.

Tilanteelle olisi pitänyt tehdä jotain jo 20 vuotta sitten.

Hän kertoi myös, että opettajien työaikaongelma on ratkaistava. Kyllähän itse kutakin jurppii, jos osa työstä odotetaan tehtävän palkatta. Opettajilla ei usein makseta valmisteluista, perehtymisestä, yms. vaan palkkaus perustuu opetettuihin tunteihin.

Seurauksena:

Monet opettajat eivät käy koko uransa aikana opiskelemassa uutta.

Haloo! Lisääntyykö vanhempien luottamus kouluun? Voiko sitä olla jäljellä?

Eilen luin kommentin toiselta alalta. Sen mukaan siellä menee 40% työajasta uuden oppimiseen. Ongelmia on sielläkin, mutta tuo 40% on sentään työaikaa.

Edelläkävijät

Onneksi esimerkkejä on toisestakin ääripäästä. www.unelmakoulu.net kertoo Kauniaisten tekemisistä. Menkää kuulemaan, jos on mahdollista päästä kuulemaan Riitta Rekirannan tarinaa koulun toiminnasta. Hän on toivottanut tutustujat tervetulleiksi.

Ltsp:n Kemin opetustoimeen käyttöön ottanut Antti Turunen oli minulle mielenkiintoinen tuttavuus. Hän esitteli kokemuksiaan ja todisti, että linux-päätteet toimivat heilläkin mainiosti. Raha on Kemissäkin vähissä eikä muuten toimivaa saataisi rakennettua.

COSS:n Matti Saastamoinen koosti yhteenvedon kaikista puheenvuoroista.

Ratkaisu?

Avoin koulu on nykyisellään kokoelma ohjelmia, joilla opettajien arki ja yhteistyö helpottuu. Idea on, että ne toimivat internetissä ja mikä tahansa tietokone riittää niiden käyttöön.

Ohjelmia tarvitaan monenlaisia ja toiveita on tullut valtavasti. Raja on vedetty nyt ensimmäiselle demonstraatioversiolle ja kriteereinä on käytetty:

  • opettajan tai oppilaan tarve on tiedossa ja ymmärretään
  • ohjelma on olemassa ja toimii
  • ohjelma toimii web-selaimella ja saadaan liitettyä muuhun systeemiin

Demo on osoitteessa http://avoinkoulu.tuote.fi/

Minulle uusin ja kiinnostavin on etäopetuksen openmeetings. Se näyttää toimivan heikohkojenkin verkkoyhteyksien takaa. Tämmän vuoksi se voi auttaa monia kyläkouluja, joiden toiminnalle etäopetus antaa lisävauhtia.

Taustatiedot ja matkan varrella otetut sivuaskelet ovat suloisessa sekamelskassa osoitteessa: http://avoinkoulu.coss.fi/

Jyrki Koskinen sanoi seminaarissa:

Tervetuloa mukaan talkoisiin ja kehittämään. Tässä ei jaeta entistä kakkua uusiksi vaan tehdään uusi isompi kakku.

Tämä on kutsu myös kaupallisia palveluita tarjoaville tahoille.

Lopuksi – mitäs se reppujorina otsikossa on?

Hallitusohjelmassa oli lausahdus ”tietokone joka reppuun”. Se tarkoittaa ainakin minulle läppäriä.

Läppäri ja pikkukoululaiset, kuulostaa… Mitäpä jos reppu, eli koululaisen systeemit, löytyy joka tietokoneesta? Internet on jo keksitty.

Jouni Lintu