kiiminki_paateGoogle Docs ja Microsoft Web Apps. Sumo Paint ja Photoshop Express. Perinteiset työpöydällä sijaitsevat ohjelmistot ovat siirtymässä selainpohjaisiksi. Tarvitaanko kouluissa enää selaimen lisäksi muita ohjelmia?

Googlen Docs -palvelu toi toimisto-ohjelmistot verkkopohjaisiksi. Microsoft on seuraavan versiopäivityksen myötä tekemässä saman tempun omille toimistosovelluksilleen. Kuvankäsittelykin on mahdollista selaimella. Tästä parhaana esimerkkinä on suomalaisten kehittämä Sumo Paint. Myös Adobe on julkaissut Photoshopistaan selainversion. Perinteiset opetussovelluksetkin siirtyvät vähitellen selaimen kautta toimiviksi. Esimerkkinä voidaan mainita Mikrolinnan Nettimoppi.

Asiakkaita kiinnostaa selaimen käytön vaivattomuus. Sovelluksiin on usein mahdollista kirjautua samoilla tunnuksilla kuin työasemille, mikä helpottaa tunnusten muistamista. Selainsovellusten ominaisuudet eivät usein yllä vastaavien työpöytäsovellusten tasolle, mutta hyödyntääkö kukaan todellisuudessa kaikkia tekstinkäsittelyohjelman toimintoja? Tarvitaanko niitä koulukäytössä? Uudet ominaisuudet, kuten ryhmätyöskentelyn tuki, antavat selaimen toimisto-ohjelmistolle uusia pedagogisia mahdollisuuksia. Selainpohjaisuus helpottaa loppukäyttäjän lisäksi myös työasemien ylläpitäjää, sillä palveluntarjoaja vastaa sovelluksen toimivuudesta ja päivityksistä.

Voiko kouluissa kaiken siis tehdä jo selaimen kautta? Ei vielä kaikkea, mutta ison osan kyllä. Erikoissovelluksia, esimerkiksi ohjelmointiympäristöjä, ei juuri ole saatavilla selaimen kautta. Vaihtoehdot kuitenkin kasvavat ja sovellusten laatu paranee. Selaimen käyttö on oppilailla verissä ja uusien sovellusten omaksuminen on tästä johtuen helppoa.

Opinsysin kannalta tämä tarkoittaa entistä suurempaa fokusta selaimen ja sen liitännäisten ylläpitoon ja kehittämiseen. Siinä riittääkin meidän tuotekehityksellämme työsarkaa. Trendi on kuitenkin positiivinen, koska selainpohjaisuus vähentää sovellusten riippuvuutta käyttöjärjestelmästä. Ennen linuxilla toimimattomat windows-sovellukset kun löytyvät nyt helposti verkosta.

Eero Nukari, eero.nukari@opinsys.fi, 050-529 4445