Opinsys oli toissa viikolla mukana suomen suurimmilla opetusalan messuilla eli Educa 2012:ssa Helsingin Pasilassa. Yksi eniten standillämme huomiota herättänyt asia oli Opinsysin kehittämä yhteistoiminnallinen Pahvi-sovellus. Pahvin idea on lähtöisin Janne Saarelan Opinsysille parhaillaan tekemästä opinnäytetyöstä. Opinnäytetyössään Janne selvittää erilaisia yhteistoiminnallisia verkkosovelluksia koulujen toiveiden ja ajatusten pohjalta.

Herää pahvi!Pahvin screenshot

Pahvi -sovellus ammentaa ideansa perinteisestä ryhmätyöstä, jossa ryhmä oppilaita koostaa isolle pahville kollaasin kuvista ja teksteistä. Pahvi-sovelluksessa kollaasi tehdään sähköisesti ja yhteistoiminnallisesti. Oppilasryhmä voi siis tehdä samaa työtä samanaikaisesti, vaikka eri sijainneista nähden reaaliajassa toistensa tekemiset.

Pahvin vahvuutena on sen keskittyminen yhteen selkeään käyttötapaukseen, joten sitä on helppo ja nopea oppia käyttämään. Lisäksi Pahvi on teknisesti normaali www-sivu, joten se toimii samalla tavalla, oli sitten kyseessä linux, windows tai mac -tietokone. Pahvi perustuu uusimpiin kaikkien käytettävissä oleviin web-teknologioihin (HTML5, CSS, JavaScript), joten mitään erikoisliitännäisiä kuten Flash tai Java ei vaadita. Ainoa vaatimus on, että nettiselain on ajantasalla.

Seuraavassa youtube-videossa on esitelty Pahvia lyhyesti yhden käyttäjän näkökulmasta:

Parasta antia, jota saimme Pahvin esittelystä, olivat opettajien ”ahaa-elämykset” siitä, mitä uutta tietotekniikka voi pedagogisesti mahdollistaa. Yhtenä Pahvin kehityksen ideana on näyttää opettajille asioita, jotka ovat teknisesti mahdollisia. Siten voimme saada heiltä lisää ideoita sovellusten pedagogiseen hyödyntämiseen ja jatkojalostukseen. Opettajat ovat kuitenkin niitä henkilöitä, joilla on paras pedagoginen tietämys. Me voimme taas tarjota teknisen tietämyksen.

Miten pääsen Pahviin käsiksi?

Pahviin voit tutustua maksutta osoitteessa http://pahvidemo.opinsys.fi/. Sovellusta käytettäessä on hyvä huomioida, että se on vielä hyvin varhainen prototyyppi, jota ei ole täysin viimeistelty. Pahvin demo on nykymuodossaan vapaasti tutustuttavissa kevätlukukauden 2012 ajan. Tämän jälkeen teemme saadun palautteen perusteella ratkaisuita sovelluksen jatkokehityksestä.

Messuilla esiteltyyn versioon on tullut jatkokehityksenä seuraavia muutoksia:

  • Selkeä aloitussivu, jossa käyttäjä voi luoda uuden pahvin.
  • Pahvien suojaaminen erillisen hallintalinkin avulla. Pääset siis muokkaamaan uudelleen yksittäistä aiemmin tehtyä pahvia sähköpostiisi lähetetyn linkin avulla.
  • Pelkästään lukemiseen on erillinen linkki, jolloin voit jakaa pahvia verkossa tarvitsematta pelätä, että joku muokkaa sitä.

”Vanhalla Pahvilla” tehtyihin töihin pääset tarvittaessa edelleen käsiksi osoitteessa: http://pahvidemo2.opinsys.fi/

Anna palautetta

Pahvin kehittämiseksi ja jatkoideoinniksi odotamme innolla mahdollisimman paljon ideoita ja tietoa kokemuksista. Palautetta voit antaa vaikka tämän blogin kommenteiksi.