Minna Lemmetyinen on valittu vuoden idearikas reksi -palkinnon saajaksi. Hän on ollut Kummun koulun rehtorina varsin lyhyen aikaa, mutta on pystynyt tukemaan koulun aikaisempia vahvuuksia ja avaamaan uusia. Erityisen huomionarvoisia on yhteistyön käynnistäminen kansalaisjärjestöjen ja yliopiston kanssa. Koululla on edistetty mm. luonnontieteiden ja matematiikan opetusta sekä uuden tekniikan hyödyntämistä.

Aloitteellisuudellaan koulu levittää esimerkillisesti tekemisen meininkiä. Meidän kaikkien muidenkin kansalaisten on syytä muistaa, että asioiden parantaminen lähtee omasta toiminnastamme. Oma aloite ja tekeminen innostaa myös muita. Sen sijaan olisi paljon helpompaa tyytyä tekemään vähin mahdollinen ja vain täyttää sääntöjen vaatimukset.

Rehtori Minna Lemmetyinen ja Kummun koulu valittiin yli 70 ehdotetun koulun joukosta. Idearikkaimman reksin etsintä alkoi lokakuussa valtakunnallisilla rehtoripäivillä. Ehdotukset tulivat pääasiassa toisilta rehtoreilta. Vain perusteltuja ehdotuksia arvioitiin. Valintaraati matkusti tutustumaan hieman yli kahteenkymmeneen rehtoriin ja kouluun eri puolilla Suomea.

Kolme idearikkainta rehtoria ja koulua olivat niin tasavahvoja, että valintaraati nimesi ne kaikki. Palkintona oleva teknologiatoimintapäivä arvottiin mikkeliläisen Rantakylän yhtenäiskoulun, Lohjan Muijalan koulun ja Kummun koulun välillä.

Kunniaa myös Mikkeliin

Rantakylän Eija Tynkkynen sai kouluun tutustumisen yhteydessä kehuja vaikutuksestaan koko henkilöstön innostukseen ja ilmapiiriin. Koulu teki kaikkineen vaikutuksen paikalla vierailleeseen raatilaiseen. Laaja innostus ja aktiivisuus, lasten monipuolisen toiminnan järjestäminen ja opetusmenetelmien kehittäminen ovat esimerkillisiä. Suosittelemme Rantakylän yhtenäiskoulua tutustumiskohteeksi. Toivomme myös, että koulun tilojen uudistaminen etenee. Tällä hetkellä tilat ovat valitettavasti paljon jäljessä koulun toiminnan tasoa.

Lohjan Muijalan koulussa yhteisöllisyys pitkällä

Kolmantena tasavahvana on Lohjan Muijalan koulu. Siellä on tilojen suunnittelusta alkaen yhteisöllinen toiminta näkyvissä poikkeuksellisen syvällisesti. Ihmiset ovat innostuneita ja koulu kehittyy monessa suhteessa jatkuvasti. Tilojen sovittaminen toimintatavan mukaiseksi on tutustumisen arvoinen muillekin.

Kummun koululle karnevaali

Kummun koululle järjestämme huomionosoituksena teknologiakarnevaalipäivän. Siinä on aktiivista, hauskaa ja opettavaista tekemistä oppilaille ja opettajille. Myös vanhemmille, tiedotusvälineille ja muille kiinnostuneille tarjotaan mahdollisuus tutustua peruskoulun teknologiakasvatukseen. Robottinalle, arkipäivän laitteiden sisukset tai ohjelmointi tavallisen ihmisen arkipäivän kannalta tulevat tutuksi. Aktiivista tekemistä on muun muassa ihmisen ominaisuuksien mittaamisessa.

Tapahtumapäivä järjestetään pian vuoden vaihteen jälkeen. Tarkka ajankohta varmistuu koulun sovitettua tapahtuman omiin aikatauluihinsa.

 

Jouni Lintu

(Tiedotetta on 9.12. täsmennetty nimettyjen koulujen määrällä.)