Koulujen Opinsys-kannettavat tietokoneet toimivat normaalisti myös kotikäytössä. Tässä artikkelissa on koottuna muutamia huomioitavia seikkoja ja ohjeita laitteiden kotikäyttöä varten.

Ensimmäinen kirjautuminen

Opinsys-kannettaville voidaan kirjautua koulun käyttäjätunnuksilla. Ensimmäinen kirjautuminen kannettavalle tietokoneelle vaatii toimivan verkkoyhteyden. Eli jos kyseinen henkilö ei ole koskaan aiemmin kirjautunut kyseisellä kannettavalla, tulee laite liittää kirjautumisruudussa verkkoon ja yrittää kirjautumista uudelleen.

Liittääksesi laite langattomaan verkkoon toimi seuraavasti:

  • Napsauta kirjautumisruudun alapaneelista verkko/ääni/akku -painiketta
  • Valitse Wi-Fi > Valitse Verkko

  • Valitse avautuneesta listasta kotisi/toimipaikkasi langaton verkko ja syötä pyydettäessä salasana.

Mikäli kirjautuminen ei tämänkään jälkeen onnistu, kokeile odottaa vielä pieni hetki ja yritä kirjautumista uudelleen. Mikäli verkkoyhteys on muodostunut ja kirjautuminen ei silti onnistu, niin ole yhteydessä tukipalveluumme.

HUOM! Mikäli laite ei havaitse mitään langattomia verkkoja tai valintaa ei näy, on mahdollista että kannettavalta on langatonverkko kytketty pois käytöstä. Tarkista onko laitteessa oma painike langattomanverkon kytkennälle päälle/pois.

Vaihtoehtoisesti liittyminen langalliseen verkkoon tapahtuu kytkemällä verkkokaapeli (esimerkiksi modeemista) kannettavan verkkopistokkeeseen. Tällöin yhteys muodostuu automaattisesti.

Vieraskirjautuminen

Kannettaville on tyypillisesti aktivoitu ns. Vieraskirjautuminen. Vieraskirjautuminen tapahtuu napsauttamalla Kirjaudu vieraana -painiketta.

kirjautumisruutu

Mikäli käyttäjätunnuksen tai verkon kanssa on ongelmia, vieraskirjautumista voidaan käyttää esimerkiksi väliaikaisesti. Vieraskirjautumisessa on tärkeä huomata, että kaikki tallennettu tieto ja asetukset poistetaan automaattisesti uloskirjautumisen/tetokoneen sammutuksen yhteydessä. Vierastunnuksella tallentaminen on mahdollista ainoastaan USB-muistitikulle tai verkkopalveluihin.

Miten Opinsys-kannettavan käyttö poikkeaa koulukäytöstä

Koulujen yhteisessä ja henkilökohtaisessa käytössä olevat kannettavat tietokoneet toimivat hyvin myös kotikäytössä, mutta osa koululla käytössä olevista palveluista ei kuitenkaan ole kotikäyttäjien ulottuvissa. Näitä ovat:
– Koulun tulostimet
– Koulun lähiverkon verkkotallennustilat (tietokoneen työpöydällä oleva Verkkokansio ja Yhteiset-kansiot)

Mistä saan apua ongelmatilanteissa?

Mikäli sinulla ongelmia laitteiden toimivuuden/kirjautumisten kanssa tai muuten kysyttävää niiden käytöstä ole yhteydessä maksuttomaan tukipalveluumme. Tukipalveluun voi olla yhteydessä kuka tahansa niin oppilas / oppilaan vanhempi, kuin luonnollisesti koulun henkilökuntaan kuuluva henkilö.

Oppilaan salasanojen vaihdoista vastaa ensisijassa oppilaan opettaja / koulun tvt-vastaava. 

Opinsysin tukipalvelu on tavoitettavissa puhelimitse numerosta 014 459 1624 (vähintään) arkisin klo 8-16 välisenä aikana.

Usein kysyttyä

Mikä on minun käyttäjätunnukseni

Käyttäjätunnus on tyypillisesti muotoa etunimi.sukunimi, siis pienennellä kirjoitettuna ilman åäö-kirjaimia (esim. matti.meikalainen). Mikäli epäilet, että olet unohtanut käyttäjätunnuksesi niin ole yhteydessä koulusi tvt-vastaavaan tai tukipalveluumme.

Minulla on kirjautumisruudussa verkkoyhteys, mutta kirjautuminen ei silti toimi.

Joissakin harvinaisissa tapauksissa esimerkiksi 4G-modeemin asetukset estävät yhteyden avaamisen kirjautumispalveluun. Tällöin ongelmaa voi yrittää kiertää tekemällä laitteelle asetusmuutoksia. Ole tälläisessä tilanteessa yhteydessä tukipalveluumme, joka voi auttaa ongelman selvittämisessä.