Sähköinen yo-koe tulee ja sen voi tehdä vain tietokoneella. Pädit eivät siihen käy. Laitteiden hankinta jää suurimmassa osassa lukioita lukiolaisille itselleen.

Lukiolla on silti tärkeä tehtävä. Viestin vienti uusille lukiolaisille ja heidän vanhemmilleen onnistuu kunnolla vain sieltä. Viestin pitää olla selkeä, mitä tarvitaan ja miksi. Millaisia vaihtoehtoja on saatavilla? Ilman selkeää viestiä lukiolaisille ostetaan laitteita, joita ei voi käyttää koetilanteissa. Surkeinta on, että monet laitteista soveltuvat huonosti päivittäiseen opiskelukäyttöön.

Kirjoitan tätä, koska minulle ja muille opinsysiläisille on tullut reilun vuoden aikana asiasta kymmeniä kysymyksiä eri lukioista. Useimmat kysyjät tuntevat jo Digabin ja ovat kokeilleet Abittia. Opiskelijoiden tietokone on silti suuri kysymysmerkki. Pelkät Digabin tekniset vaatimukset eivät juuri auta tietokoneen ostossa.

Rehtorit ja tvt-vastaavat pyytävät apua nyt, koska uudet opiskelijat hankkivat laitteensa pian hyväksytyksi tulonsa jälkeen. Syksyllä annetut neuvot ovat jo myöhässä. Hyväksymiskirjeissä ja ilmoittautumistilaisuuksissa on helppo antaa pieni vinkki.

Lukiolaisen laite kokeissa on kannettava tietokone.

Tärkeintä on tietää nykyinen perustilanne: Lukiolaisen laite kokeissa on kannettava tietokone.

Tämän tietokoneen on oltava ns. tavallinen pc-laite. Niissä on Windows-, Linux- tai Mac-järjestelmä.

Opiskeluun voi tietokoneen ohella käyttää kosketusnäyttölaitteita. Puhelimista on tullut suosittuja e-kirjojen lukulaitteita. Koska lähes kaikilla lukiolaisilla on jo puhelin, ei yleensä ole järkevää hankkia pädiä vain tätä varten. Puhelin ja tietokone ovat yhdessä hyvä pari.

Kannettavan tietokoneen hankinnassa on välttämätöntä tarkastaa, että Digabin tekniset vaatimuset täyttyvät. Sen lisäksi ovat arkipäivän tarpeet, mm. riittävä akun kesto. Näistä asioista olemme koostaneet muistilistan. Käyttäkää ja kopioikaa sitä vapaasti!

 

Meiltäkin saa nyt laitteita, jotka täyttävät lukiolaisen tarpeet ja sähköisen yo-kokeen vaatimukset. Aiemmin olemmekin myyneet niitä vain asiakaskouluillemme tai niiden oppilaille. Ensi viikolla ne ovat vapaasti kaikkien, myös yksityishenkilöiden, ostettavissa verkkokaupastamme. Lukiolaiskannettavat löytyvät 27.5. alkaen suoraan osoitteesta lukiolaiskannettava.fi.

Kaikki lukiolaiskannettavamme sisältävät:

  • Laitteen
  • Järjestelmän ja ohjelmistot valmiiksi asennettuina
  • Tuki- ja päivityssopimuksen lukioajaksi

 

Jouni Lintu

jounil