Opinsys OS on lukiolaiskannettavilla ja kouluasiakkaillamme käytössä oleva käyttöjärjestelmä. Me Opinsysillä kehitämme sitä ensi sijassa koulujen tarpeisiin ja tavoitteenamme on tarjota luotettava ja helppokäyttöinen ympäristö opiskelijoille sekä opettajille. Oman käyttöjärjestelmän avulla voimme tarjota mutkatonta palvelua suurelle laitemäärälle sekä räätälöidä siihen mukaan suomen kouluille tyypilisiä erityistarpeita.

Opinsys-tietokoneet eivät koskaan keskeytä työskentelyä päivityksillä ja ylimääräisillä ilmoituksilla.

Uudistunut ulkoasu ja kuvakkeet

Säännölliset päivitykset

Opinsys OS -käyttöjärjestelmään tulee normaalien kuukausittaisten päivitysten lisäksi, iso ns. pääversion päivitys noin kahden vuoden välein. Versiopäivitysten tarkoituksena on pitää järjestelmä ajantasalla, turvallisena ja mahdollistaa uusien tietokonemallien ja laitteiden parempi toiminta. Isojen pääversiopäivitysten myötä järjestelmän kaikki komponentit uudistuvat ja samalla käyttöön tulee tyypillisesti isompia uusia ominaisuuksia.

Nyt seuraava isompi pääversion päivitys on valmis ja sitä otetaan vaiheittain asiakkaillemme käyttöön. Käyttöönotosta sovitaan erikseen kaikkien asikkaiden kanssa. Päivitys ja muutokset on suunniteltu siten, että ohjelmat ja toiminnot löytyvät tutuilta paikoiltaan ja toimivat totutusti. Päivitysten käyttöönotto ei vaadi käyttäjiltä uuden opettelua tai muita toimenpiteitä.

Seuraavassa on esitelty tärkeimmät ja näkyvimmät muutokset.

Uusi ulkoasu ja työpöytä

Työpöydän tumma teema käytössä.

Vaikka suurin osa tehdyistä uudistuksista tapahtuu ns. ”piilossa pellin alla”, niin päivitys tuo myös selkeitä muutoksia ulkoasuun ja käyttöliittymään.  Opinsys OS -käyttöjärjestelmän työpöydän ja kirjautumisruudun ulkoasu on esim. uusien kuvakkeiden myötä jatkossa raikkaampi. Lisäksi käyttäjän on itse mahdollista vaikuttaa mm. työpöydän kuvaketeemaan tai esimerkiksi kytkeä käyttöön ns. tumma teema.

Yhtenä parannuksena on myös että näytönlukituksen avautuminen lukituksen/kannettavan unitilasta heräämisen jälkeen on aiempaa nopeampaa.

Tämän lisäksi työpöydällä ja sen ohjelmistoissa on monia muita pieniä korjauksia ja uusia ominaisuuksia.

Ohjelmavalikon kategorioiden kuvakkeista näkee suoraan mitä sovelluksia sen sisällä on. Lisäksi menussa on uusi Omat ohjelmat-välilehti, jossa on esimerkiksi käyttäjän itse asentamia sovelluksia ja selainliitännäisiä.

Menu -sovelluskäynnistimen uudistukset

Myös sovellusten käynnistämiseen tarkoitettu Menu-valikko on uusiutunut. Kansioiden kuvakkeet kuvaavat paremmin sitä mitä sovelluksia kategorioiden sisällä on. Menuun on lisätty myös uusi ”Omat ohjelmat” -välilehti, käyttäjän itselleen asentamien ohjelmien käynnistämistä varten. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi, että Google Chrome -selaimen laajennoksista, asennetuista Windows- ohjelmista tai GOG/Steam -peleistä tulee käynnistimet valikon ”Omat ohjelmat” -valikkoon.

Teknisiä parannuksia

Lisäksi järjestelmässä on seuraavia muutoksia, jotka koskettavat ensisijassa esimerkiksi järjestelmän ylläpitäjiä.

  • Uuden pääversion myötä taustalla olevassa käyttöjärjestelmässä siirrytään aiemmasta GNU/Linux Debian Stretchistä käyttämään Busteria.
  • 3G- ja 4G-modeemien tuki ja keskitettyjen asetusten tekeminen on helppoa. Yhteys mobiiliverkkoon muodostetaan automaattisesti, kun 4G-modeemin sisältävään tietokoneeseen asetetaan SIM-kortti paikoilleen.
  • Suurten konemäärien asentaminen on tehokkaampaa kuin ennen ja prosessia on mahdollista automatisoida hyvin pitkälle.
  • Järjestelmään on lisätty alustava tuki vain UEFI-biosia tukeville tietokoneille, jotka eivät mahdollista Legacy-tilan käyttöä
  • Keskitettyjen näyttöasetusten (esim. luokan videotykkikone) tekeminen tapahtuu jatkossa työpöydän oman näyttöasetustyökalun avulla.
  • Uusien tietokonemallien vaatimien ajurien saatavuus on parempi ja ne toimivat paremmin.

Tutkijoista tähtikuvioihin

Opinsys OS -käyttöjärjestelmän versioiden nimeämisissä on aina käytetty tiettyä teemaa. Historiallisesti näitä ovat olleet niin nimipäivät, kuin tällä hetkellä käytössä olevat tutkijoiden nimet. Uudessa pääversiossa päivitykset nimetään tähtien mukaan, joita nyt julkaistuissa päivityksissä ovat Absolutno, Betelgeuze ja uusimpana Capella. Uuden pääversion versioiden muutosloki löytyy täältä.

Uudesta käyttöjärjestelmästä voi tiedustella tarkemmin Opinsys Oy:n tukipalvelusta ja henkilökunnalta.