MimioTeach on laitteena hyvin erilainen muihin testissä olleisiin perinteisiin älytauluihin verrattuna. Ensisijaisesti Mimio on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä perinteisen tussitaulun kanssa, johon heijastetun kuvan laite muuttaa kosketusnäytöksi. Käytännössä Mimiota voidaan kuitenkin käyttää millä tahansa kiinteällä pinnalla, jossa tietokoneen ruutu on heijastettuna. Kosketus laitteessa on toteutettu erillisellä pientä ääntä pitävällä kynällä, jonka liikkeitä vastaanotin seuraa ja tulkitsee hiiren liikkeeksi.

Mimio ja Linux

Toimiakseen Linuxilla MimioTeach tarvitsee MimioStudio ohjelmistopaketin, jonka mukana tulee tarvittavat laiteajurit. MimioStudion asennukseen voi tutustua aikaisemmassa sitä koskevasta artikkelissa. Testattaessa MimioStudio oli ohjelmistoista ainut jota ei oltu lainkaan suomennettu.

Kuten aiemmassa artikkelissa jo todettiin, MimioStudion Ubuntu -asennuspaketissa oli paljon huomautettavaa. Suurin ongelma on, että asennuspaketti olettaa liikaa asennusympäristöstä ja siten todennäköisyys asennuksen epäonnistumiseen erilaisissa tilanteissa on varsin suuri. Esimerkiksi asennus asennuspaketin kuvaketta klikkaamalla päätyy erilaiseen lopputulokseen, kuin asennus linuxin komentoriviltä. Ohjelmiston ja sen asennuspaketin ongelmat on kuvattu tarkemmin tämän blogikirjoituksen lopussa niistä tarkemmin kiinnostuneille. Laitoimme testeistämme raportin ohjelmiston kehittäjille jotka palannevat asiaan myöhemmin.

Ohjelmiston asennusongelmien jälkeen MimioTeach toimii lopulta laitteena varsin mallikkaasti. Pääasiallisesti käytimme laitetta omassa päätejärjestelmässä ns. VerkkoPC -päätteellä, joka normaalista ltsp-kevytpäätteestä poiketen suorittaa kaikki ohjelmat paikallisesti laitteella. Ensimäisellä käyttökerralla mimio kytkettiin työasemaan langattoman MimioHubin kautta. Tällöin ohjelmisto huomautti laitteiston sisäisen ohjelmiston (firmware) vanhentuneen ja pyysi liittämään varsinaisen MimioTeach -vastaanottimen usb-johdolla suoraan tietokoneeseen kiinni, jotta ohjelmisto voidaan päivittää. Tämän jälkeen ohjelmisto päivittyi lähes automaattisesti ja laite lähti välittömästi toimimaan. Laitteiston päivitys sujuikin siten yllättävän hyvin.

Tietokoneen linux-työpöydän käyttäminen Mimion kynällä oli toimivuutta kokeilleiden henkilöiden mielestäni hauskaa ja helppoa. Kynän kosketus kiinteään pintaan vastaa käytännössä hiiren vasemman painikkeen napsautusta. Kynässä on myös kaksi painiketta jotka ovat Mimion asetuksista vapaasti muokattavissa. Mimio olikin laitteista tuntumaltaan ja herkkyydeltään parhaimmistoa. Esimerkiksi piirrettäessä kynän viive on lähes olematon ja siten syntyy illuusio aivan kuin käyttäisi oikeaa tussia taululle.

Ongelmia aiheutuu lähinnä mikäli käytössä on kaksi näyttöä ns. jatketulla työpöydällä. Tällöin ohjelmiston kalibrointi ei toimi oikein, jos näyttöjen tarkkuudet ovat erilaiset ja samalla kohdistus menee sekaisin. Kloonatuilla näytöillä kohdistus luonnollisesti toimii oikein.

MimioStudion toiminta

Yleisvaikutelmana MimioStudio vaikutti kuitenkin peruskäyttäjän näkökulmasta kohtalaisen viimeistellyltä ja vakaalta ohjelmalta. Ohjelmisto aktivoituu kokoversioon kytkemällä Mimion laitteen tietokoneeseen tai syöttämällä koodi ohjelman käynnistyessä. Asennustavasta riippuen ohjelmiston rekisteröinti ei aina jostain syystä onnistunut ja lisenssitieto ei tallentunut. Myöskään suoraa tukea keskitetylle lisenssien hallinnalle ltsp-ympäristössä ei ole.

Ominaisuuksiltaan (esimerkiksi käsialan- tai kuvioidentunnistus) MimioStudio ei vedä vertoja Smartin Notebookille tai Prometheanin ActivInspirelle, mutta toimii hyvin peruskäytössä. Normaalissa tietokoneen työpöydän käytössä Mimio on kuitenkin joukon mukavin käyttää erityisesti tarkkuutensa, viiveettömyytensä ja ohjelmoitavien painikkeidensa ansioista.

Yleisarvio

+ Hyvä tuntuma
+ Laitteena erilainen ja ei vaadi teknisia asennuksia.
+ Toimii langattomana

– Ubuntu debian paketointi on puutteellinen ja toimii epävarmasti. Ohjelma saattaa olla käyttökelvoton asennuksen jälkeen.
– MimioStudiossa ei tukea suomenkielelle

Ohjelmiston bugiraportti

Seuraavassa on lueteltu MimioStudion ja sen linux-yhteensopivuuteen vaikuttavat ongelmat teknisestä näkökulmasta:

  1. Tekee asentajakäyttäjän kotihakemistoon .mimio hakemiston. Hakemisto jää rootin omistukseen ja sen takia ohjelman käynnistys ei onnistu.
  2. Mimio-mimiosys ohjelma tekee liikaa oletuksia asennettavasta ympäristöstä. Tämä aiheuttaa ongelmia esimerkiksi ltsp -järjestelmän päätekuvaan asennuksessa.
  3. Paketissa on listattuna tiedostoja /var/tmp:in alla, joita paketissa ei kuitenkaan ole, mutta se jättää listaamatta tiedostoja /var/opt/mimio:n alta, jotka paketin mukana tulevat asennetuiksi
  4. Paketti laittaa globaalin kirjoitusoikeuden tiedostoon /var/opt/mimio/mimio-mimiosys, joka ajetaan jokaisen käyttäjän
    kirjautuessa koneelle /etc/xdg/autostart/mimio-mimiosys.desktop kautta. Tämän kautta kuka tahansa käyttäjä, jolla on koneelle kirjautumisoikeus, voi suorittaa haluamiaan asioita toisen käyttäjän oikeuksilla.
  5. Paketti laittaa globaalin kirjoitusoikeuden tiedostoon /var/opt/mimio/mimio-mimiosys, joka ajetaan jokaisen käyttäjän
    kirjautuessa koneelle /etc/xdg/autostart/mimio-mimiosys.desktop kautta. Tämän kautta kuka tahansa käyttäjä, jolla on koneelle kirjautumisoikeus, voi suorittaa haluamiaan asioita toisen käyttäjän oikeuksilla.

 

-Antti Sokero (Tekninen selvitys Juha Erkkilä ja Veli-Matti Lintu)