Ylioppilaslautakunnan Digabi-projektin tähtäimenä on sähköistää ylioppilaskirjoitukset vuoteen 2019 mennessä. Ensimmäisinä oppiaineina sähköisten kokeiden piiriin päätyvät syksyllä 2016 saksa, filosofia ja maantiede.

Viime talven ja nyt kevään aikana Digabi-projekti on määritellyt ylioppilaskokeessa käytettävät ohjelmat ja kehittänyt kokeessa käytettävää järjestelmää. Digabin oma käyttöjärjestelmä DigabiOS pyrkii tarjoamaan kaikille opiskelijoille samanlaisen ympäristön kokeen tekemiseen. Kokeessa käytettävät ohjelmistot koostuvat maksullisista ja maksuttomista sovelluksista. Näistä maksuttomat sovellukset ovat pääasiassa avoimen lähdekoodin sovelluksia, joten opiskelijoiden on mahdollista käyttää ja kokeilla niitä myös kotikoneilla.

Lista kaikista sovelluksista löytyy Digabi-projektin sivuilta.

Opinsys-palvelun piirissä olevat lukiolaiset voivat tutustua ohjelmien käyttöön oman koulunsa tietokoneilla. Järjestelmästä löytyvät kaikki avoimet sovellukset, jotka eivät vaadi maksullista lisenssiä. Seuraavassa on lista näistä ohjelmista ja tieto siitä, millä nimellä ne löytyvät Opinsys-järjestelmästä.

Opinsys-työpöydällä avoinna Pinta-kuvankäsittely, wxMaxima ja GeoGebra.

Opinsys-työpöydällä avoinna Pinta-kuvankäsittely, wxMaxima ja GeoGebra.

  • LibreOffice – LibreOffice-toimisto-ohjelmisto käsittää perinteisen tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan, esitysgrafiikan ja henkilökohtaisen tietokannan. Menu > Toimisto > LibreOffice
  • GIMP – Gimp on vaativampaankin kuvien käsittelyyn sopiva ohjelmisto. Menu > Grafiikka > Gimp-kuvankäsittely.
  • Pinta – Pinta on Paint.net -tyylinen kuvankäsittelysovellus.  Menu > Grafiikka > Kuvankäsittely.
  • InkScape – Inkscape on vektorigrafiikan muokkaamiseen tarkoitettu ohjelma. Menu > Grafiikka > Inkscape-vektorigrafiikka.
  • Dia – Dia on pieni sovellus, joka on tarkoitettu erilaisten kaavioiden piirtoon. Menu > Toimisto > Kaaviomuokkain.
  • wxMaxima – wxMaxima on symboliseen laskentaan suunniteltu ohjelma. Menu > Opetusohjelmat > wxMaxima.
  • Geogebra – Geogebra on sovellus esimerkiksi geometrian opiskeluun. Menu > Opetusohjelmat > Geogebra.

Tutkimme parhaillaan myös mahdollisuutta suorittaa kokonaista DigabiOS-ympäristöä ikään kuin omana sovelluksenaan Opinsys-järjestelmän työpöydältä. Siten esimerkiksi oppilaskannettavilla tai kiinteillä työpisteillä voisi helposti tutustua DigabiOS-ympäristöön mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kerromme tästä lisää, kun toiminnallisuus on käytettävissä.

-Antti Sokero