Lukiolainen tarvitsee läppärin. Yo-koejärjestelmä vaatii sen.

Kannettava tietokone on tarpeen toisestakin syystä. Kirjoittaminen on lukio-opiskelun keskeinen osa. Lueskelin eilen erään lukion oppilaiden palautetta erilaisten laitteiden käytöstä. Kirjoittamisen hankaluuksista palautetta tuli paljon – Jos laitteessa ei ole hyvää näppäimistöä, se ei yksin riitä lukiolaisen työkaluksi.

IMG_1285k

Lukiolaisen päivä on liikkumista. Ensin mennään koululle, sitten paikasta toiseen talon sisällä.

Olisi typerää ajatella kannettavan tietokoneen olevan helppo ja kätevä, jos se on ainoa mukana oleva laite. Toissa päivänä, kun olin lukion biologian tunnilla, kukaan ei ottanut luokasta läppäreitään tai pädejään mukaansa tiedotustilaisuuteen. Se pidettiin koulun muissa tiloissa.

Kaikilla oli mukanaan kännykkä (älypuhelin).

Puhelimet ovat kaikkialla. Ne mahtuvat taskuun. Ne eivät rajoita ihmisen mobiiliutta – toisin kuin muut mobiililaitteet.

Puhelin ja pädi ovat hyviä monissa päivittäisissä opiskelutarpeissa. Kuulin osan lukiolaisista lukevan e-kirjatkin puhelimella.

Laitteita kannattaa käyttää sopivissa rooleissa. Puhelin on aina käsillä oleva sveitsinlinkkari. Läppäri on opiskelun ja itseilmaisun raskaan sarjan työkalu. Pädi soveltuu osittain molempiin. Mukana kannattaa pitää useita laitteita.

Olen ensi viikolla Hämeenlinnassa ITK:ssa kertomassa Kauniaisten lukion ihmisten kanssa kokemuksistamme.

Meillä on omaakin kerrottavaa. Julkaisemme ITK:ssa uutuuden.

Jouni Lintu

jounil