Mistä löydät kuvitusta opetusmateriaaleihisi? Entä oppilaasi heidän esitelmiin ja ryhmätöihin? Kannattaa tutustua Flickriin – sieltä kuvia löytyy miljoonia.

Attribution -lisenssillä varustettu kuva Flickristä. Some rights reserved by Zanastardust

Flickr on verkossa toimiva kuvapalvelu, johon voi kuka tahansa ladata kuviaa ja lyhyitä videoita. Palvelu on sosiaalinen eli käyttäjät voivat mm. kommentoida toistensa kuvia.

Omien kuvien säilömisen sijaan opetuksen kannalta Flickristä kiinnostavan tekee muiden kuvien hyödyntäminen. Palvelussa on nimittäin miljoonia kuvia, joita voi hyödyntää omassa käytössään, kunhan huomioi kuvien käyttölisenssit.

Creative Commons -lisenssillä suojatut kuvat ovat kiinnostavia koulukäytössä. Lisenssit rajaavat käyttöoikeutta, mutta esimerkiksi Attribution -lisenssi antaa vapaan oikeuden kuvan käyttöön, kun muistaa mainita alkuperäisen omistajan tiedot käytön yhteydessä. Kyseisellä lisenssillä varustettuja kuvia on Flickrissä tällä hetkellä 21 857 018 kappaletta! Se yksinään on jo melkoinen kuvapankki.

Otetaanpa esimerkki kuvien käytöstä. Oppilas on tekemässä uskonnon esitelmää buddhalaisuudesta. Hän hakee Attribution -lisenssin kuvista sanalla buddha ja saa hakutuloksenaan 14 566 kuvaa. Sieltä löytyy sopivat kuvat esitykseen ja käyttö on laillista, kun oppilas lisää kuvien yhteyteen tiedot alkuperäisestä omistajasta. Kuvien hyötykäytön lisäksi oppia kertyy kuin vahingossa myös tekijänoikeuksista.

Eero Nukari

ps. Koska Flickrissä navigointi voi ensikertalaiselle olla hankalaa, teki kollegani Kim Wikström videon Creative Commons -kuvien hausta ja käytöstä. Sen vilkaisemalla pääsee viimeistään alkuun.