karttaVuonna 2011 forssalaiset ottivat käyttöön Forssan yhteislyseolle Opinsys-järjestelmän. Lyseolla yhteyshenkilönä meillä oli rehtori Simo Veistola ja hänen kanssaan yhteistyö ja aikataulutukset sujuivatkin mallikkaasti. Yhteislyseolla järjestelmä on ollut käytössä useamman vuoden ajan, kunnes 2014 vuonna jatkoimme projektia, jossa oli tarkoitus ottaa käyttöön Opinsys-järjestelmä kaikille lopuille Forssan kouluille. Projekti päättyi  alkuvuodesta 2015, kun asennettiin viimeisiin kouluihin Opinsys-järjestelmä. Viimeisimpinä kouluina liittyivät Heikan koulu ja Tölön koulu.

Forssan järjestelmäasiantuntijana toimiva Niko Sutinen on ollut tärkeässä roolissa forssalaisten koulujen käyttöönotossa. Nikolla on ollut hyvin määrätietoinen suunnitelma koulujen tietotekniikan siirtämisestä meidän palveluumme.

Nikolle onkin jäänyt enemmän aikaa hoitaa kunnan muita
tietotekniikkaan liittyviä hankkeita, kun on voinut hyvillä mielin jättää oppilaiden tietotekniset murheet meidän asiaksi.

Koulujen käyttöönotossa teimme normaalit toimenpiteet eli liitimme laitteet osaksi järjestelmää sekä laitoimme tulostuksen ja muut asiat toimintaan. Koulutimme myös kaikki koulujen opettajat käyttämään järjestelmää ja tukipalvelua. Mieleeni tulee varsin elävästi mieleen erään koulutuksen tekninen osuus, jossa asiakasvastaava Petri Toivola oli ottanut kaikista tietokoneista kaikki kaapelit irti. Koulutuksen aluksi katsoimme ja ihmettelimme, että mikä kaapeli kuuluu mihinkin. Niko olikin sitä mieltä, että irrotetut kaapeli voisivat olla liian suuri pala koulutuksen alkuun. Alun hämmennyksen jälkeen voisi sanoa, että jokainen opettaja oli reippaasti mukana ja kaikki koneet saatiin toimintakuntoon hyvin pian. Itse koulutus pääsi pienellä reippailulla hyvin alkuun ja tämä oli myös tehokas toimenpide saada opettajat keskittymään koulutukseen, koska koneille ei päässyt ennen kuin ne oli laitettu toimintakuntoon.

Niko Sutinen sanoi eihän opettajille näin saa tehdä, kunnes lopputulos paljastui loistavaksi.

Viime viikolla kun vierailin viimeisimpänä käyttöönotetuilla kouluilla jäi minulle fiilis, että kouluilla on  teknisesti kaikki hyvin. Kyselin Heikan koulun johtajalta miten järjestelmä oli toiminut ja onko sen toiminnassa ollut murheita.Forssa

Koulunjohtaja Olavi Ulmonen totesi, että järestelmä on tehnyt juuri sen mitä olimme luvanneetkin.

Koneet toimivat aina silloin, kun niitä tarvitaan ovat helppokäyttöisiä ja sopivia oppilaiden käyttöön.

Tölön koululla tapasin vararehtori Kristiina Hirviojan, joka oli käyttänyt erityisoppijoidensa kanssa luokkaa usein. Luokan kanssa ei ole ollut teknisessä toiminnassa muuta huomautettavaa paitsi, että muutama vanha kone on tullut tiensä päähän ja Niko lupasikin nämä koneet vaihtaa uudempiin lähipäivinä.

Kokonaisuudessaan reissusta jäi hyvä vaikutelma ja tapasin myös muiden koulujen rehtoreita illalla järjestetyssä kävelysählyssä, jossa meno olikin varsin vauhdikasta. Välillä olisi tarvittu kävelystä tuttuja askeltuomareita, mutta peli pysyi varsin siistinä ja tiukkana loppuun saakka. Kiitos Forssan koulunjohtajille tästäkin kokemuksesta

Mikko Jokinen

http://twitter.com/mikkojokinen