Opinsysin neuvotteluhuone on viimeisen viikon ajan ollut kosketusherkkää aluetta. Huonetta on kansoittanut nyt yhteensä neljä älytaulua ja yksi pienempi laite. Viikon aikana laitteisiin on tutustuttu tarkemmin ja samalla testattu niiden toimintaa linux-ympäristössä.
Oma yleisfiilikseni laitteista on kohtalaisen positiivinen. Vaikuttaa siltä, että ennestään tuttujen tuotteiden ohjelmistot ovat harpanneet eteenpäin ja samalla mukaan on tullut myös uusia haastajia.
Hauskinta eri tuotteiden välillä on se, kuinka monella eri tavalla kosketuksen tunnistaminen on voitu toteuttaa. Perinteinen Smartin SB680 -malli luottaa resistiiviseen muovikalvoon, joka tunnistaa kosketuksen paikan. Promethean ActivBoard taas hyödyntää omaa erikoiskynäänsä vuorovaikutuksen välittämisessä.
Erityisen hauska tuttavuus on ollut myös MimioTeach laite, jolla voi muuttaa käytännössä minkä tahansa tasaisen pinnan (käytännössä tussitaulun) kosketusnäytöksi. Mimiota käytetään myös kynällä, jonka liikkeet välittyvät laitteelle kynän pitämän pienen äänen perusteella. CleverBoard3 käyttää Mimion tapaan samaa ideaa ja laitteet ovat todennäköisesti läheisiä sukulaisia. CleverBoard Dual on sen sijaan käytettävissä sormella ja tunnistaa liikkeet ilmeisesti jonkinlaisella valontunnistuksella.
Laitteista kumpaakaan CleverBoardia emme ole käytännössä vielä saaneet lainkaan saaneet testattua. Tutustumme näihin laitteisiin myöhemmin, mikäli ne esimerkiksi uudemman Lynxin version myötä lähtisivät toimimaan.
Seuraavaksi kokoamme muistiinpanomme selkeään muotoon, teemme kirjalliset arviot tuotteiden linux-yhteensopivuudesta ja keräämään havaintomme laitteiden kehittäjille kehitysehdotuksina. Tällä hetkellä näyttää sikäli hyvälle, että tulevaisuudessa suurin osa laitteista tulee toimimaan Opinsysin systeemissä plug-and-play periaatteella.
-Antti Sokero
”Laitteista kaksi viimeksi mainuttua CleverBoardia olivat kuitenkin ainoat, joita emme lainkaan saaneet toimimaan.”
Mitäs tämä tarkoittaa suomeksi, senkin savolaiset! 😉
Savolaiseksi en voi kyllä (valitettavasti) tunnustautua, mutta onhan tuo ehkä vähän hankala lause ;).
Cleverboardeja meillä on ollut siis testissä kaksi kappaletta (Cleverboard3 ja CleverBoard Dual). Kumpaakaan näistä laitteista ei ole linuxilla ainakaan vielä yrityksistä huolimatta saatu toimimaan. Laitoimme CleverBoardin Lynx -ohjelmiston kehittäjälle palautetta ongelmista ja katsotaan saataisiinko noihin laitteisiin myöhemmin myös kunnon linux-tuki. Nykyisellä ohjelmistolla laitteisiin ei saa mitään eloa.
Kuinkas tämä testi on edennyt? :> Vaikuttaa mielenkiintoiselta, varsinkin kun yritysmaailmassakin tämä älytaulu-asia on etenemässä, ainakin EMEA
Hei. Hommat alkavat olla loppusuoralla ja artikkelipakettia tässä vielä viimeistelen. Loppuviikon aikana pitäisi materiaalin valmistua, joten pikapuoliin pääset lueskelemaan lisää.