Linux-päätejärjestelmä eli LTSP-järjestelmä perustuu avoimeen lähdekoodiin ja on kenen tahansa toimesta vapaasti ladattavissa verkosta. Miksi palvelu siis kannattaa ostaa Opinsysiltä vai kannattaako?
Linux-pääteratkaisut ovat käytössä jo kymmenissä kunnissa ympäri Suomea. Päätteiden hyödyt on kouluissa siis huomattu. Pääteratkaisua kuntaan harkitsevan vaihtoehdot toteuttaa palvelu kouluille ovat seuraavat:
- Toteutetaan palvelu itse
- Ostetaan palvelu joltain yritykseltä, esimerkiksi Opinsysiltä
Kun palvelu toteutetaan koulun tai kunnan puolesta itse, on koululla usein valmiiksi linuxin käytöstä innostunut opettaja tai muu työntekijä. Itsetehdyt LTSP-ratkaisut ovatkin usein kokoluokaltaan yhden koulun tai koulukeskuksen ratkaisuja. Rajoittavana tekijänä laajempien ratkaisujen kannalta on usein yksinkertaisesti järjestelmästä vastaavan henkilön aikarajoitteet – opettajien päätehtävä kun kuitenkin on opettaminen.
Apua tee-se-itse LTSP:n kasaamiseen on voinut saada eri keskustelufoorumien lisäksi myös LTSP-työpajoista. Viime vuonna pajoja järjestettiin kaksi, joista toisessa myös Opinsysin LTSP- gurut Mikko Jokinen ja Juha Erkkilä olivat mukana. Tapahtuman tunnelmiin voi tutustua täältä.
Kokemukset tee-se-itse LTSP-ratkaisuista ovat olleet pääosin positiivisia. Osa projekteista kuitenkin kaatuu ajan myötä. Syynä kaatumiseen voi olla esimerkiksi henkilövaihdokset, tekniset ongelmat tai ylläpitäjän osaamisen ja ajan puute. Tee-se-itse LTSP on kuitenkin hyvä ja edullinen tapa kouluille saada ensikosketus linuxiin ja pääteratkaisun hyötyihin.
Opinsysin tapauksessa käyttöönotto toteutetaan avaimet käteen -periaatteella. Linux-osaamista koululta ei siis tarvita. Käyttöönoton jälkeen palvelu hoidetaan pääosin etäältä – toki yhteistyössä koulun pääkäyttäjien kanssa. Palvelu on monissa tapauksissa täten etäisempää kuin tutun opettajan itse tekemässä ratkaisussa. Toisaalta tukea on aina kouluaikana saatavissa puhelimen päästä. Ylläpito ei ole myöskään yhden tai kahden ihmisen varassa, sillä Opinsysin tuotanto- ja tuotekehitystiimeissä on yhteensä kahdeksan kokoaikaista linux-osaajaa. Heidän vastuullaan on palvelinten toimivuuden varmistaminen ja järjestelmän päivittäminen.
Opinsysin ratkaisu ei myöskään pohjaudu ainoastaan tyhmiin päätelaitteisiin. Opettajien käyttämissä päätteistä on räätälöity heidän tarpeita vastaava ratkaisu, jotta koneet toimisivat mediakoneina esitystekniikan ja älytaulujen kanssa. Perinteinen pääte ei tähän täysin taivu. Myös mahdolliset linux-kannettavat liittyvät osaksi koulun muuta järjestelmää, sillä kannettavat voivat hyödyntää samoja käyttäjätunnuksia, tallennustiloja sekä palvelimelta keskitetysti tulevia päivityksiä. Opinsysin asiakkailla on lisäksi käytössä selaimella toimivat käyttäjätunnusten ja laitteiden hallintasovellukset. Näin esimerkiksi uuden tunnuksen luonti tai käyttäjän salasanan vaihtaminen on tehty helpoksi.
Miten sitten sinun pitäisi toimia, kun harkitset koulullesi linux-ratkaisua? Vinkkini on, että kokeile tee-se-itse vaihtoehtoa, jos koulusi palkkalistoilla on innokas linux-osaaja. Jos taas rahaa on projektiin käytettävissä, kaipaat helposti syntyvää ja toimintavarmaan ratkaisua sekä kenties suunnittelet pitkällä tähtäimellä laajempaa linux-käyttöönottoa kunnassa, harkitse Opinsysin tai muun palveluntarjoajan puoleen kääntymistä.
Eero Nukari, eero.nukari@opinsys.fi, 050-529 4445
PS. Julkaisemme tulevina viikkoina tee-se-itse LTSP:n pystyttämiseen ja ylläpitoon liittyvän juttusarjan. Luvassa on siis kokemuksia ja vinkkejä linux-pääteratkaisujen parissa työskenteleville henkilöille. Kannattaa tutustua.
Trackbackit/Pingbackit