Moni ensimmäistä ltsp-asennustaan tekevä tuleva ltsp-ylläpitäjä haluaa monesti kuulla vinkkejä, kuinka ltsp-ympäristön saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Ltsp:n perusasennus on helppoa, mutta lähes aina se vaatii pientä tai isoa virittelyä toimiakseen kunnolla juuri halutussa ympäristössä. Mietittäessä isoa keskitettyä ratkaisua monen silmiin piirtyy kuva räkillisestä palvelimia, joihin voi hankkia raidia, sassia, tuplatuulettimia, valonnopeaa muistia ja kymmeniä ytimiä. Myös ohjelmistopuolella ja verkkolaitteissa on luvassa monta syyhyttävää ominaisuutta, joita tekisi mieli kokeilla.
Mikä on se maaginen asia, joka tekee ltsp-ylläpitäjän elämästä ruusuista? Omasta mielestäni ei mikään itse ltsp:hen liittyvä asia, vaan ensimmäisenä vinkkinä ltsp-asennuksessa annan ohjeen aloittaa dokumentoimalla. Tässä tapauksessa dokumentointi ei tarkoita koulussa opetettua vesiputousmallin mukaista vaatimusmäärittelyä, josta johdetaan suunnitelmia ja toteutuksia, vaan wikiä. Ei tekstipohjaista dokumenttia, vaan webbiselaimella käytettävää wikiä. Dokumentaation eläessä wiki pitää kirjaa historiasta ja tehdyistä harha-askelista, jolloin sekä nykytilanne, että siihen johtaneet askeleet ovat kaivettavissa takaisin.
Dokumentoimatonta palvelinta ei oikeastaan ole; jos tarkoituksena on asentaa vain yksi palvelin ja antaa sen pyöriä itsekseen, sen hajotessa kukaan ei kuitenkaan enää muista, miten se on asennettu. Jos palvelin ei hajoa, pian se on kuitenkin liian pieni ja rinnalle halutaan toinen samanlainen, jolloin tarvitaan tarkka tieto siitä, miten entinen palvelin on asennettu. Pelkkä testipalvelin taas ei ole oppimiskokemuksena kovin tehokas, jos sen asentamisessa tehtyjä virheitä ei ole dokumentoitu, jotta ne voitaisiin välttää tuotantoasennuksessa. Eikä pidä unohtaa ikiaikaista faktaa siitä, että testijärjestelmä päätyy kuitenkin tuotantokäyttöön sen toimiessa hyvin.
Mitä wikiin kannattaa laittaa?
- Linkit ohjeisiin, joita on käytetty asennuksessa
- Lista kaikista komennoista, joilla tietty palvelin on asennettu, ja niiden selitys, jotta linkitettyjen ohjeiden muutos tai katoaminen ei tee dokumentista käyttökelvotonta
- Päivitysten ja muutosten yhteydessä tieto muutoksista ja käytetyistä komennoista
- Ltsp-ympäristö tuskin tulee olemaan ainoa asennettava järjestelmä, jolloin samaan wikiin voi dokumentoida myös muiden järjestelmien asennuksen
- Kuvaus ympäristöstä, jotta muutkin voivat ylläpitää järjestelmää
Hyvänä alustana toimii esim. Mediawiki, joka on kaikille tuttu Wikipedian alustana. Jos wikiä ei ole olemassa ennestään, Mediawikin asennus on suhteellisen yksinkertainen operaatio. Kun wiki on kasassa, on aika aloittaa ensimmäinen ltsp-asennus.
Veli-Matti Lintu
Viimeisimmät kommentit