Opinsys OS on oppilaitosten käyttöön räätälöity tietokoneiden käyttöjärjestelmä, joka on käytössä satojen suomalaisten koulujen Lukiolaiskannettavissa ja muissa laitteissa. Suomen lisäksi järjestelmämme on käytössä myös yli sadassa sveitsiläisessä ja saksalaisessa koulussa. Tavoitteenamme on tarjota varmatoimisia, helppokäyttöisiä ja järkevästi ylläpidettäviä työkaluja oppimisen tueksi.
Opinsys-järjestelmän versionimissä on aina jokin teema. Nimeämisissä on käyty läpi mm. etunimiä, tutkijoita ja tähtiä. Uudistuneen pääversion päivitysten nimiteema tulee latinankielisistä Rooman kaupungeista. Uuden pääversion kehitystä voi seurata muutoslokista.
Versiopäivitysten käyttöönoton tekee aina Opinsysin asiantunteva ylläpitotiimi, jonka tavoitteena on, että version vaihdos ei aiheuta lainkaan vaivaa asiakkaalle. Luonnollisesti ylläpitotiimi tarpeen vaatiessa kuitenkin mielellään koordinoi päivityksiä asiakkaiden kanssa ja vastaa kaikkiin esiin nouseviin kysymyksiin.
Uusia ominaisuuksia, tuttu käyttöliittymä
Opinsys OS ja sen ohjelmistot päivittyvät kuukausittaisten ylläpitopäivitysten myötä, sekä noin kahden vuoden välein tapahtuvan pääversiopäivityksen kautta. Tiheämpien pienten päivitysten tarkoituksena on pitää järjestelmä ajan tasalla ja turvallisena sekä mahdollistaa uusien tietokonemallien ja laitteiden parempi toiminta. Isojen pääversiopäivitysten myötä järjestelmän kaikki komponentit uudistuvat kerralla, ja samalla käyttöön tulee laajemminkin uusia ominaisuuksia.
Tuore pääversiopäivitys ja sen tuomat muutokset on suunniteltu siten, että ohjelmat ja toiminnot löytyvät tutuilta paikoiltaan ja toimivat totutusti. Käyttöönotto ei vaadi käyttäjiltä uuden opettelua eikä muitakaan toimenpiteitä. Käyttäjän näkökulmasta ero pienempiin ylläpitopäivityksiin näkyy vain jonkin verran suurempana ladattavan päivityksen kokona.
Uuden pääversion tuomat uudistukset
Uusimmassa pääversiossa on keskitytty käyttöjärjestelmän ydintoimintojen kehittämiseen sekä muutamien uusien toiminnallisuuksien mukaantuomiseen. Parannuksia tulee esimerkiksi seuraaviin toimintoihin:
Uudet perussovellusten versiot
Käytännössä kaikki perussovellukset päivittyvät kerralla uuden pääversion myötä. Tämä tuo sovelluksiin runsaasti erilaisia korjauksia ja uusia ominaisuuksia.
Parempi laitetuki tietokoneille ja lisälaitteille
Uudet tietokonemalli vaativat uusia laiteajureita ja -toimintoja. Uuden pääversion myötä käytettävissä on parempi tuki esimerkiksi uusien kannettavien tietokoneiden langattoman verkon piireille, näytönohjaimille ja muille komponenteille.
Käyttöliittymän korjaukset ja ulkoasun yhtenäisyys
Uusimmassa pääversiossa järjestelmän käyttöliittymä ja ulkoasu on pyritty pitämään tuttuna, eikä suurempia muutoksia ole tapahtunut. Päivityksen käyttöönotto ei täten aiheuta ylimääräistä hämmennystä ja tutut asia löytyvät tutuilta paikoiltaan. Pienet korjaukset ja hienosäädöt parantavat kuitenkin ohjelmien ulkoasun yhtenäisyyttä, ja esimerkiksi työpöydälle on aiempaa kätevämpää lisätä linkkejä suoraan verkkosivuille.
Luokkahuoneen opetuksen ohjaus- ja hallintasovellus Veyon
Käyttöjärjestelmään on nyt integroitu Veyon-sovellus, joka helpottaa samassa lähiverkossa tapahtuvaa opetusta. Veyon tarjoaa opettajalle työkaluja, jotka mahdollistavat opetus- tai koetilanteessa erilaisia pedagogisia ja ohjaavia toimintoja. Kun Veyon kytketään päälle, käytettävissä olevia toimintoja ovat mm.
- Oman tietokoneen näytön esittäminen opiskelijoiden tietokoneiden näytöllä
- Valitun opiskelijan tietokoneen näytön esittäminen muiden opiskelijoiden näytöillä
- Opiskelijoiden näyttöjen tapahtumien näkeminen
- Viestien lähettäminen oppilaiden koneille
- Halutun sovelluksen avaaminen keskitetysti opiskelijoiden tietokoneilla
- Kuvaruutukaappausten ottaminen istunnossa olevilta koneilta
- Opiskelijoiden näytön/näppäimistön lukitseminen
- Tiedostojen lähettäminen yhteisessä istunnossa oleville tietokoneille
- Verkkosivun avaaminen keskitetysti istunnossa oleville tietokoneille
Päivitysten lataaminen vertaistietokoneilta
Jatkossa kannettavat tietokoneet osaavat jakaa keskenään lataamiaan järjestelmäpäivityksiä samassa lähiverkossa oleville Opinsys-kannettaville. Tämä vähentää huomattavasti oppilaitosten Internet-liikenteen kuormaa ja nopeuttaa laitteiden päivittymistä.
Poistuneiden opiskelijoiden ja käyttäjätunnusten tietojen automaattinen siivoaminen
Erityisesti koulujen jaetussa käytössä olevilla laitteilla haasteena voi olla poistuneilta käyttäjiltä jääneiden tiedostojen siivoaminen tietokoneilta. Jatkossa koneiden levytilaa siivotaan automaattisesti ja esimerkiksi poistuneiden käyttäjien tiedostot poistetaan automaattisesti turva-ajan jälkeen.
EV3-Legorobottien ohjelmointi Makecode-palvelussa
EV3-Legorobottien käyttö on aika ajoin aiheuttanut harmaita hiuksia, mutta jatkossa niiden ohjelmointi onnistuu helposti verkosta löytyvän https://makecode.mindstorms.com/-palvelun kautta.
Kokeelliset parannukset
Järjestelmässä on mukana uusia ominaisuuksia, jotka ovat vielä testivaiheessa, mutta auttavat varmasti tarpeen tullen jo nyt. Tällaisia ovat esimerkiksi uusi työkalu näyttöjen Miracast-peilaukseen (”Gnomen verkkonäytöt”) sekä järjestelmään sisäänrakennettu tuki Wireguard-VPN-yhteyksille.
Tulevia kehityksessä olevia ominaisuuksia
Tulevia Opinsys OS -kehityksen painopisteitä ovat mm. kotikansion salaus ja fysiikan mittalaitteiden (Vernier & Pasco) yhteensopivuuden kehittäminen. Lisäksi selvitämme mahdollisuutta liittää koulun Windows-laitteita käyttämään yhteisiä resursseja (tunnukset, kotikansiot & tulostimet) sellaisissa kouluympäristöissä, joissa käytössä on Opinsysin koulupalvelin.
Avointa lähdekoodia
Opinsys OS on suomalaista avointa lähdekoodia. Järjestelmä pohjautuu Debian GNU/Linux -käyttöjärjestelmän Bullseye-julkaisuun. Kiinnostuneet pääsevät tutkimaan Opinsysin tuottamia ohjelmistoja seuraavista osoitteista:
Viimeisimmät kommentit