Ltsp-päätejärjestelmä mahdollistaa lähes kaikkien linuxia tukevien laitteiden käyttämisen päätteinä, mikä näkyykin käytettävien laitteiden hyvin laajana kirjona – päätteinä on vuoden 1998 pentiumeja, kannettavia, pieniä kevytpäätteitä ja uusimpana näyttöihin integroituja atom-prosessorisia pc-koneita. Kuten muussakin tekniikassa, myös päätteiden kehitys on nopeaa.

jammin125_pieni

Jammin 125

Allekirjoittaneen käyttämä ensimmäinen pienikokoinen ltsp-pääte oli kuusi vuotta sitten Jammin 125, joka oli aikoinaan hyvinkin hämmästyttävä kokonsa puolesta. Pokkarin kokoinen 300MHz:n kellotaajuudella pyörivä laite ei ollut halpa, mutta huomiota herättävä se oli. ”Ei tuollainen voi toimia” oli yleisin kommentti ihmisiltä, jotka olivat tottuneet puoli metriä korkeisiin harmaisiin ja humiseviin pc-pönttöihin. Hiljaisuus olikin aluksi suorastaan hypnoottista, vaikka se ei ollutkaan uutta; 80-luvun ja 90-luvun alun kotitietokoneissa ei juuri tuulettimia ollut. Kymmenen vuotta myöhemmin kilpavarustelu oli muuttanut pöytäkoneet pöytätuulettimiksi kilpailemaan imurin ulinan kanssa.

Tähän verrattuna 10W syövä siro, äänetön ja sisustukseen sopiva purkki oli jotain uutta. Ltsp 4.0 ei tarjonnut kaikkia herkkuja, mutta toimisto- ja kotikäytössä se oli toimiva kuvaputkinäyttöjen seurana. Myöhemmin ohjelmistopäivitykset paransivat ohjelmien äänitukea ja usb-muistitikutkin alkoivat toimia ilman virittelyä. Litteiden näyttöjen halventuminen ja pikselimäärän kasvu oli kuitenkin se tekijä, joka toi esiin tarpeen saada tehokkaampia päätteitä. Ensimmäisten pikkupäätteiden näytönohjaimet kykenivät hidastumatta vain 1024×768 resoluutioon, joka kävi äkkiä pieneksi.

etc-3800

etc-3800

Seuraavassa sukupolvessa tulivat Jammin 225 ja TK-3350, joissa oli 533MHz prosessori ja parempi näytönohjain. Suht korkea hinta piti ne kuitenkin melko harvinaisina. Yhteistä tämän sukupolven laitteille oli Vian prosessori ja piirisarja. Vian tuotekehitys kehitti yhä nopeampia prosessoreja ja määrien kasvaessa myös hinnat tulivat alas. Ltsp-päätteet olivatkin vuosia Vian temmellyskenttää; niiden alhainen hinta, laitteiden pieni koko ja virrankulutus olivat lyömätön yhdistelmä.

Laitemalleja tuli ja meni nopeasti, mutta vuonna 2005 myyntiin tullut etc-3800 on ollut yksi pitkäikäisimmistä malleista. Siinä oli 800MHz prosessori, 256Mt muistia ja näytönohjain, joka venyi tarvittaessa 24” näyttöjen vaatimiin resoluutioihin.. Eikä pieni alumiinen laite juuri työpöytääkään rumentanut, päinvastoin.

etc-2500 pääte

Näytön taakse asennettu etc-2500 pääte

Pienet päätteet ovat joissakin tapauksissa osoittautuneet liiankin pieniksi; innokkaat käyttäjät ovat voineet pyöritellä kevyttä purkkia pitkin pöytää, jolloin johdot ja liitokset ovat olleet kovilla. Ilkivaltaa vastaan 20kg painava pc-laatikko voikin häiriöalttiissa paikoissa olla voittaja pöydällä olevaan pokkariin nähden. Vaihtoehdoksi ovat kuitenkin onneksi tulleet näytön taakse kiinnitettävät päätteet. Käyttäjällä on tällöin edessään vain näyttö, näppäimistö ja hiiri kaiken muun ollessa piilossa näytön takana. Kokonaisuus onkin helposti liikuteltava ja luokkatiloissa vähän pöytätilaa vievä.

Vian ylivalta pienissä laitteissa murtui Intelin tuotua markkinoille Atom-prosessorinsa. Pieniin kannettaviin suunniteltu prosessori löysi äkkiä tiensä myös erilaisiin työpöytäkäyttöön sopiviin laitteisiin. Intel Atom-pohjaisissa laitteissa yhdistyy monta hyvää asiaa – ne ovat vähävirtaisia, edullisia ja nopeita. Myös Via on tuonut nopeampia prosessoreja markkinoille, mutta ne eivät ole onnistuneet houkuttelemaan samanlaista kuhinaa kuin Intelin uusi alusta. Atom-pohjaisia laitteita löytyy markkinoilta hyvin eri muodoissa ja esim. joidenkin minikannettavien poistoerät ovat maailmalla päätyneet erittäin edullisiksi päätteiksi.

Shuttle X27D

Itsekasattavaan atom-pohjaiseen Shuttle X27D:een mahtuu myös dvd-asema

Tehokkaammilla laitteilla on mahdollista ajaa ltsp 5:n kanssa ohjelmia myös itse päätteellä palvelimen sijaan. Ltsp:n kanssa tämä tarkoittaa mm. pienempää palvelinkapasiteetin tarvetta ja parempaa multimediatukea. Päätteen ja normaalin pc:n erottaminen onkin nykyisin hyvin hankalaa. Atom-prosessorista on ehtinyt tulla lyhyen historiansa aikana lukuisia versioita, joista kaikki eivät välttämättä sovellu kovin hyvin ohjelmien ajoon päätteellä. Päätteiden prosessorimalli ja muistin määrä kannattaakin tarkistaa ja testata ne huolella ennen ylimääräisten palvelinten listaamista huutokauppasivustolle.

Veli-Matti Lintu