Älytaulut tekevät tuloaan suomalaisten koulujen luokkiin. Mitä malleja on saatavilla ja miten ne toimivat linux-ratkaisun kanssa?
Älytaulut lienevät tällä hetkellä koulujen tieto- ja viestintätekniikka-asioissa kuumin puheenaihe. Tai pitäisikö puhua aktiivitaulusta, monitoimitauluista, interaktiivisista valkotauluista vai kosketustauluista? Rakkaalla lapsella kun on monta nimeä. Joka tapauksessa, hype on ollut kovaa jo muutamia vuosia. Ymmärtääkseni suomalaisten koulujen luokista reilu 10 prosenttia on tällä hetkellä varustettu älytaululla. Ja luku on takuuvarmasti nousussa.
Älytaulujen linux-tuki on ehkä yllättävänkin hyvä, vaikka usein luullaan, että linux ja älytaulut eivät keskenään juttele. Listasin alle Suomessa itselleni vastaan tulleita laitevalmistajia ja tietoni kyseisten talujen linux-yhteensopivuuksista. Tarkkaa tutkimusta en ole tehnyt, joten listalta voi ja varmasti puuttuukin joitain taulukauppiaita.
- SMART Board -nimeä käytetään välillä synonyyminä sanalle älytaulu. Niin hyvän markkinaosuuden ovat Aronet Oy:n Suomessa markkinoivat taulut saaneet. Opinsysin asiakkailla Smartit ovat ehdottomasti yleisimpiä tauluja. Smartin Notebook ohjelman saa linuxille, mutta aivan kaikkia ominaisuuksia linux-versio ei tue tai tukee viiveellä. Uusimman päivityksen myötä Smartin linux-version saa jo suomeksikin – ruotsin ja englannin kieli ovat ollut jo aiemmin tuettuina. *
- Prometheanin taulut ovat lisänneet näkyvyyttään Suomessa ja oma arvaukseni onkin, että Prometheanin tauluja on luokissa toiseksi eniten. Linux-yhteensopivuus Prometheanilla on ainakin periaatteessa kunnossa eli ohjelma toimii linuxilla ja on suomen kielinen. Käytännössä Prometheanin linux-paketti voi järjestelmän ylläpitäjälle aiheuttaa harmaita hiuksia, mutta säätämisen jälkeen ainakin me olemme ohjelman saaneet toimimaan.
- Mimio on eri opetusalan messuilla ollut yhä näkyvimmin esillä. Mimiossa ei ole kyse varsinaisesta älytaulusta, vaan Mimion laite tekee mistä tahansa valkotaulusta ”älykkään”. Kokemusta Mimiosta itselläni linuxin kanssa ei juuri ole, mutta ajurit ainakin valmistajan sivuilta löytyvät. Toimii siis luultavasti, mutta toimivuus lienee parasta varmistaa ennen kuin tauluja hankkii.
- eBeam on Mimion tyyppinen laite, joka tekee tavallisesta taulusta älytaulun. eBeamejä on kouluilla tullut aina silloin tällöin vastaan. Valmistajan sivuilta löytyy ohjelman linux-versio, josta tosin osa ominaisuuksista taitaa puuttua.
- CleverBoard on älytauluvalmistaja, josta silloin tällöin kuulee puhuttavan. Linux-yhteensopivuus on itselleni kysymysmerkki. Lyhyt googletuskaan ei varmaa vastausta tuonut.
- Hitachin StarBoard laitteesta itselläni on melko samat kokemukset kuin edellisestä CleverBoardista: joskus olen koululla sellaisen nähnyt, mutta linux-yhteensopivuudesta ei varmaa tietoa ole.
Tässä lähinnä listaus eri laitevaihtoehdoista, joita Suomessa on tullut vastaan. Esimerkiksi Iso-Britannian markkinoilla tauluvalmistajia on lukuisia muitakin. Pelkän listauksen sijaan olisi luonnollisesti mielenkiintoisempaa tehdä vertailua taulujen ja niiden ohjelmistojen ominaisuuksista. Kenties palaan tähän myöhemmin, kun ehdin eri ohjelmistoihin paremmin tutustua.
Eero Nukari
* Smartin tilannetieto päivitetty 23.11.2010
Viimeisimmät kommentit