”Kuukauden web-sovellus opetukseen” -sarja saa jatkoa pienen kesätauon jälkeen. Nyt elokuussa esittelen Google Docsin, joka on jo monelle entuudestaan tuttu selaimessa käytettävä toimisto-ohjelmisto.
Perinteisesti kouluissa on toimisto-ohjelmiston virkaa hoitanut joku Microsoftin Officen versioista tai avoimeen lähdekoodiin perustuva OpenOffice. Viime vuosien aikana kyseiset ohjelmistot ovat saaneet kilpailijoita selainkäyttöisistä toimisto-ohjelmista, erityisesti Google Docsista. Oikeastaan on väärin puhua kilpailusta, sillä niin suuresta erosta perinteisen ja selainkäytön välillä puhutaan.
Google Docksista löytyy samat pääsovellukset kuin muistakin toimisto-ohjelmista: tekstinkäsittely, taulukkolaskenta sekä esitysten teko. Dokumenttien muokkaamiseen ei kuitenkaan kaikkein yksityiskohtaisimpia ominaisuuksia ole otettu mukaan. Joku voi pitää tätä puutteena, tavallinen peruskäyttäjä jopa etuna.
Verkkopohjaisuus antaa toisaalta mahdollisuuden täysin uusille ominaisuuksille, jotka mielestäni ovat juuri opetuskäytössä Google Docsin etuna. Näistä oleellisimpia ovat ryhmätyöskentely ja tiedostojen jakaminen. Dokumenttien editoiminen yhtä aikaa eri koneilta onkin Googlen palvelussa mahdollista. Samaa dokumenttia muokkaavat käyttäjät voivat myös chättäillä työn lomassa. Dokumentin jakamisessa voidaan unohtaa perinteinen sähköpostin liitteenä jakelu. Jokainen dokumentti saa oman web-osoitteen, johon oikeudet saaneet henkilöt pääsevät käsiksi.
Otetaanpa esimerkki, miten Googlen Docsia voisi hyödyntää perusopetuksessa:
- Minttu ja Ville tekevät uskonnon ryhmätyötä. Minttu luo Google Docsiin asiakirjan valitsemastaan aiheesta ja antaa Villelle oikeuden muokata kyseistä dokumenttia.
- Molemmat muokkaavat asiakirjaa omilta koneiltaan. Kun työ alkaa edistyä, Minttu antaa myös opettajalle oikeuden dokumenttiin. Opettaja jättää omat kommenttinsa työstä.
- Minttu ja Ville viimeistelevät kommenttien pohjalta työnsä ja julkaisevat sen Google Docsin kautta verkossa. Asiakirja saa oman www-osoitteen.
- Opettaja kokoaa kaikkien ryhmätöiden linkit yhteen dokumenttiin, josta Minttu ja Ville pääsevät katsomaan myös muiden ryhmien esitykset.
- Ville on ylpeä ryhmätyöstään ja jakaa linkin myös isälleen. Isä pääsee töidensä tauolla katsomaan poikansa koulutyötä yhdellä hiiren klikkauksella.
Myös alla oleva Googlen propagandavideo kuvaa hyvin ryhmätyöskentelyn edistyksellisyyttä sekä sähköpostilla tiedostojen jakamisessa ollutta problematiikkaa.
Miten koulu sitten saa Google Docsin käyttöönsä? Googlella on oma juuri kouluille tarkoitettu palvelupaketti (ilman mainoksia!), johon kuuluu myös sähköposti, kalenteri yms. Käyttäjien tunnistautuminen on mahdollista integroida samoihin tunnuksiin, joilla käyttäjät kirjautuvat koulun tietokoneille.
Google ei ole suinkaan ainut taho, joka tarjoaa selainpohajaista toimisto-ohjelmistoa. Tällä hetkellä esimerkiksi Zoho on vastaavan tyyppisellä tuotteella mukana kisassa. Myös Microsoft on herännyt ja aikoo julkaista Office 2010 versiosta oman Office Web Apps -version syksyn aikana.
Eero Nukari
Viimeisimmät kommentit