Opinsys OS on saanut uuden, joka toinen vuosi julkaistavan pääversion, joka tuo mukanaan merkittäviä päivityksiä ja parannuksia. Uusi versio pohjautuu Debian GNU/Linuxin Bookworm-julkaisuun. Vaikka taustalla on paljon uudistuksia, käyttäjäkokemus pysyy ennallaan: kaikki perustoiminnot löytyvät tutuilta paikoilta ja työskentely on sujuvaa kuten ennenkin. Kaikki järjestelmän ohjelmat on päivitetty uudempiin versioihin, mikä takaa vakaan ja ajantasaisen käyttökokemuksen.

Uuden pääversion versioiden ”lempinimet” pohjautuvat vironkielisiin alkuaineisiin ja järjestelmän kehitystä sekä päivityksiä voi seurata muutoslokista.

Mitä uutta?

Vaikka käyttöjärjestelmän ydin pysyy tuttuna ja luotettavana, niin mukana on mm. seuraavia uudistuksia:

  • Nopea kuvankaappaustyökalu: Uusi paneelista löytyvä työkalu mahdollistaa kätevän kuvankaappausten ottamisen. Vaativampiin kuvankaappauksiin tarvittava vanha työkalu on myös edelleen saatavilla.
  • Parempi laitetuki: Uusi versio tarjoaa laajempaa tukea erilaisille tietokonemalleille. Esimerkiksi Microsoft Surface 3 GO -laitteet toimivat nyt entistä paremmin.
  • Parannettu tuki kosketusnäytöille: Kosketusnäytöt, kuten esimerkiksi luokan isot kosketusnäytöt tai hybridikannettavat, toimivat nyt luotettavammin, mikä parantaa opetustilanteiden sujuvuutta.
  • Verkkoselainten nopeampi päivittyminen: Firefox- ja Chrome-selaimet päivittyvät jatkossa entistä joustavammin, mikä parantaa tietoturvaa ja selauskokemusta.
  • Uusi ikoniteema ja tummatila-valitsin: Voit nyt mukauttaa työpöytäsi ulkoasua helposti uudella teemavalitsimella.

Taustalla teknisiä parannuksia

Päivityksessä tulee myös useita muita teknisiä parannuksia jotka eivät välttämättä näy järjestelmän arkipäiväisessä käytössä. Näiden muutosten tavoitteena on kehittää esimerkiksi järjestelmän ylläpitoa, mikä toivottavasti näkyy sujuvampana ja luotettavampana palveluna.

Opinsys-järjestelmää kehitetään avoimen lähdekoodin periaatteella ja tekniikasta kiinnostuneet ihmiset voivat seurata kehitystä esimerkiksi seuraavista linkistä:

Tulevia ominaisuuksia

Katseemme ovat jo tulevissa ominaisuuksissa, kuten koemoodissa. Nykyisin lukioiden kurssikoe käytössä oleva Abitti 1 -järjestelmä tulee jossain vaiheessa korvautumaan Ylioppislastutkintolautakunnan kehittämällä Abitti 2 -järjestelmällä.

Tuleva koemoodi mahdollistaa Opinsys -kannettaville Abitti 2 ja kustantajien omien verkkoympäristöissä sijaitsevien kokeiden käytön. Koemoodista on olemassa jo ensimmäinen testiversio joka on mahdollista aktivoida laitehallinnasta. Tätä ominaisuutta ei ole ihan vielä järkevää käyttää oikeiden kokeiden tekemiseen, mutta innokkaimpien on siihen mahdollista tutustua. Pidämme sinut ajan tasalla koemoodin kehittyessä!

Otetaan käyttöön vaiheittain

Uusi versio otetaan käyttöön asiakas kerrallaan loppuvuoden 2024 aikana. Päivitys itsessään ei aiheuta muutosta laitteiden käyttöön, vaan päivitys tapahtuu huomaamatta taustalla tietokoneita käytettäessä. Päivityksistä tiedotetaan ennen käyttöönottoa asiakaskohtaisesti.