Jokin aikaa sitten kirjoitin Wacom Bamboo Fun Pen & Touch -piirtopöydän testaamisesta. Siinä ohessa mainitsin ohjelmasta MyPaint, joka oli kyseistä laitetta varten. Kyseinen ohjelma on saatavilla sekä Windowsille että Linuxille. Ohjelman ulkoasu on melko yksinkertainen ja se onkin helppo käyttää, koska kaikki oleellinen on saatavilla yläpalkissa pikakuvakkeina. Lisäominaisuudet, joita ei niin usein välttämättä tarvita, on piilotettu MyPaint -valikon alle. Perusominaisuudet saa avattua kätevästi pieniin ikkunoihin piirustuksen päälle. Tässä lyhyet kuvaukset muutamasta niistä.

Ensiksi ihastuin ohjelman pensselivalikoimaan. Luonnollisesti tällaisissa piirtopöydille suunnitelluissa ohjelmissa on kattava valikoima erilaisia piirtotyökaluja. Tässä kuitenkin oli yksi ominaisuus, joka helpotti suuren valikoiman käyttöä, kyniä pystyi lisäämään suosikkeihin raahaamalla. Aina kun käytin jotain tiettyä pensseliä, lisäsin sen suosikkeihin, jolloin se löytyi nopeasti uudestaan, jos vaikka välissä käytti toista pensseliä. Huomasin myös sen, että piirtokynän toisessa päässä olevan kumin työkalun pystyi vaihtamaan sen ollessa käytössä.

Aikani piirreltyäni löysin layerit, joista tuli heti minun kavereita. Tapanani on piirtää ensin kohde ja sitten ehkä värittää se tai piirtää sille tausta tai molempia. Voisin olettaa, että tämä on aika tavallista näin päin. Värittäminen tai taustan tekeminen saattaa olla haastavaa varsinkin, jos kuva on hyvin yksityiskohtainen. Suuri apu tähän on layerit, jotka voi tehdä alkuperäisen kuvan taakse. Vasemmalla kuvassa on piirretty puu, tehty uusi layer sen taakse ja väritetty sitten vähän maata. Eipähän tarvitse varoa puun reunoja ja pelätä värittävänsä päälle. Layereiden avulla voi kokeilla myös useita taustavaihtoehtoja, koska ne saa näkymättömiksi tai vaikka osittain läpinäkyviksi.

Vielä yhden löydön tein, se on scratchpad. Scratchpad on, ainakin luulen niin, luonnostelua ja kynien testausta varten. Kätevää, ettei kyniä tarvitse kokeilla suoraan työhön, vaan sen voi tehdä erilliseen laatikkoon. Scratchpadin piirroksia voi tallentaa ja vanhoja avata myös. Tämän lisäksi edellisellä kerralla piirretty luonnos avautuu aina ohjelman avattaessa.

Värien valinnan ja kynien ominaisuudet saa myös pieniin ikkunoihin. Color Sampler näyttää tavalliselta yksinkertaistetulta värinvalintatyökalulta. Lisää ominaisuuksia löytyy valikosta, muun muassa värin kirkkauden, voimakkuuden tai sävyn automaattinen muuttaminen. Miinusta täytyy antaa Color historyn vain viidestä paikasta, itse toivoisin niitä enemmän.

Käytössä MyPaint on myös ollut kiitettävän vakaa, mikä on piirto-ohjelmissa tärkeää. Itse asiassa se ei kahden päivän käytön aikana ole kaatunut kertaakaan.