Artikkeli on osa älytauluohjelmistojen testiä.

Älytaululaitteiden saapumista odotellessa testasimme niiden ohjelmistojen asentamista peruskäyttäjän näkökulmasta. Tavoitteenamme oli alustavasti tutustua ohjelmiin ja samalla saada tietoa millaisia ongelmia tavallisella Ubuntu-käyttäjällä voisi ohjelmien asennuksessa tulla vastaan.

Cleverboardin Lynx 4 -ohjelmiston asennusohjelma on joukon eksoottisin. Ohjelma toimitetaan ns. binääritiedostona, jossa asennusohjelma on sisäänrakennettuna asennuspakettiin. Ratkaisu muistuttaa Windowsille tyypillisiä exe-tiedostoon pakattuja asennusohjelmia, joissa käyttäjä käynnistää asennusohjelman ja naksuttelee hiirellä läpi asennusprosessin.

Kyseisen tavan etuina voi olla lähinnä tuttuus Windows-käyttäjille, mutta teknisestä näkökulmasta se on hankala ja rajoittunut. Ongelmia tästä aiheutuu asennettaessa ohjelmaa ilman graafistakäyttöliittymää tai päivitettäessä ohjelmaa. Lisäksi asennuspaketin varsinaista sisältöä ei suoraan pysty helposti tutkimaan tai selvittämään mitä se käytännössä koneelle tekee.

Lynx 4:stä oli valmistajan sivuilla tarjolla käytännössä kaksi versiota. Pienemmässä paketissa on vain kaikki välttämätön ja toisessa, lähes 1 Gt:n paketissa on mukana resurssipaketti, joka pitää sisällään esim. kuvia ja videoita. Pakettien asentaminen ei kutenkaan eroa toisistaan merkittävästi.

Asentaminen aloitettiin hakemalla asennuspaketti osoitteesta http://upgrade.iwbsupport.com/. Paketin noutamisen jälkeen tiedostolle annettiin suoritusoikeus ja asentaminen aloitettiin komentoriviä käyttäen, suorittamalla ohjelma järjestelmänvalvojan oikeuksin.

sudo ./Lynx-4.0-linux-installer.bin

Tämä käynnisti asennusohjelman, joka aukaisi näytölle asennusvelhon omaan ikkunaan. Asennusvelho kysyi prosessin aikana käyttäjän kieltä, ohjelmiston asennuspaikkaa sekä hyväksyntää ohjelmiston lisenssille. Tämän jälkeen ohjelman asennus koneelle alkoi.

Asennuksen lopuksi näytölle avautui virheilmoitus:

"Error: Error running chmod 777 ~/Desktop/Lynx.desktop :
chmod: tiedostoa /home/opinsys/Desktop/Lynx.desktop ei voi käsitellä:
Tiedostoa tai hakemistoa ei ole.

Virheilmoitus johtuu siitä, että asennusohjelma haluaisi tehdä käyttäjän työpöydälle käynnistyskuvakkeen. Ongelmaksi kuitenkin koituu, että Lynx olettaa työpöydän olevan englanninkielinen. Desktop -kansion sijasta tiedosto pitäisi luoda Työpöytä -nimiseen kansioon. Samalla asennusohjelma antaisi kaikille käyttäjille suoritusoikeudet käynnistimeen, mutta koska tiedostoa ei sijainnista löydy tätä ei voitu tehdä.

Edellisestä virheilmoituksesta seuraa luonnollisesti, että ohjelma ei asennuksen jälkeen käynnisty. Tilanteen voi hätätilanteessa paikata esim. seuraavasti:

sudo chown opinsys: Lynx.desktop

Tämän jälkeen ohjelman saa käynnistettyä kuvakkeesta ja näytölle aukeaa rekisteröintiruutu. Tietojen täyttämisen jälkeen tulee jälleen seuraava herjaus, että ohjelma pitäisi käynnistää järjestelmänvalvojan oikeuksin, jotta lisenssitieto voitaisiin tallentaa. Tämähän ei ratkaisuna toimi esimerkiksi jaetussa käytössä olevan koneen kanssa, vaan aiheuttaa varmasti ongelmia.

Cleverin asennuksessa on siten muutamia perustason ongelmia, jotka ensijaisesti koskevat oikeuksien hallintaa. Nykyisellään sen asentaminen on hankalaa ja ohjelmisto ei ole asennuksen jälkeen käyttökelpoinen. Uusia ongelmia ohjelmistolle on varmasti tiedossa, mikäli sitä asennetaan keskitettyyn ympäristöön yksittäisen Linux-koneen sijasta, mutta palataan näihin myöhemmin.

Lynx 4:n asennus videona:


-Antti Sokero